Izvor: Glas zapadne Srbije | Četvrtak, 05.12.2019.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Organske jagode iz Bajine Bašte stigle do Japana

Ilustracija (Foto: ravl/shutterstock.com)
Miroje Marović jedan je od mnogih koji je trbuhom za kruhom pre deset godina otišao u inostranstvo. Međutim, pre tri godine ovaj rođeni Beograđanin se vratio u Srbiju i to u Bajinu Baštu, gde je zarađeni novac uložio u poljoprivredu i nije se pokajao.

- Sa partnerima sam odlučio da posadim jagodu zenga zengana, koja je najbolja sorta za industrijsku preradu. Obično polje smo uzorali, nađubrili, posadili jagodu i tako od livade za samo mesec dana napravili plantažu. Danas jagodu uzgajamo na 17 hektara - priča Miroje za RINU.

On kaže da ko god hoće da radi, može i da zaradi. Cena jagode kreće se od 2,5 do 2,8 EUR po kilogramu, a ovogodišnji rod bio je 150 tona. Miroje sa svojim partenrima ništa ne prepušta slučaju, pa su napravili i hladnjaču u kojoj njihovi plodovi čekaju jaču cenu.

- Vidim da pojedini voćari, naročito kad je malina u pitanju, nakon loše sezone odustaju od proizvodnje. To definitivno nije rešenje, jer tržište je izuzetno promenjivo i treba biti strpljiv - kaže ovaj voćar.

Ove godine, nakon svih neophodnih provera i testiranja, njegovi zasadi su dobili i organski sertifikat tako da će se jagode iz Bajine Bašte prodavati u svim evropskim zemljama, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ono što je bilo iznenađenje jeste da su jagode stigle čak i do dalekog istoka.

- Preko Poljoprivredne stručne službe iz Užica saznali smo da su kupci Japanci. To nas je oduševilo i dalo dodatni vetar u leđa da nastavimo sa proizvodnjom - rekao je Miroje.

Kvalitetna organska prihrana, navodnjavanje kap po kap i dobri berači su najbitniji za uspešan uzgoj ovog voća, a da uspeh ne bi izostao neophodno je pored finansijskih sredstava u proizvodnju jagoda uložiti celodnevni trud, ali i živce, zaključio je Miroje i dodao da je mir koji ima u Bajinoj Bašti uspešno zamenio svetla Beograda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.