Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.12.2019.| 07:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljena trasa auto-puta Beograd-Sarajevo kroz Užice - Petlje u Zlakusi i Mačkatu šansa za razvoj privrede

Trasa Kuzmin-Sremska Rača (Foto: CIP)
Projektanti Saobraćajnog instituta CIP održali prezentaciju dela trase budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo koji prolazi preko teritorije Užica.

- Projektanti CIP-a su nas upoznali sa predlogom kuda trasa treba da prođe, razgovarali smo o potrebama našeg grada, pre svega kada se radi o lokacijama petlji za uključenje, odnosno isključenje sa auto-puta koje treba da budu u funkciji razvoja našeg grada. Na primer petlja u Zlakusi treba da bude u funkciji razvoja Sevojničkog polja gde ćemo tada imati mogućnost da za nekoliko godina podižemo industrijska postrojenja - rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković, navodi se na sajtu Grada.

Petković je naveo da je ovaj auto-put još jedan način otvaranja grada prema svetu.

- U ovom momentu je Srbija sa Turskom dogovorila finansiranje projekta za auto-put ovom trasom, a nakon završetka projekta siguran sam da će naša država obezbediti i novac za njegovu izgradnju - rekao je Petković.

Direktor Zavoda za saobraćajnice Saobraćajnog instituta CIP, Novica Stevanović naveo je da je CIP pre deset godina uradio Generalni projekat auto-puta Požega-Kotroman, a ove godine je zaključio ugovor sa turskom firmom Tasyapi za izradu Prostronog plana područja posebne namene i za izradu idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje.

- Izgradnjom ove saobraćajnice značajno će se povećati bezbednost u saobraćaju, povećati stepen zaštite životne sredine i ubrzati privredni i društveni razvoj ovog područja - naveo je Stevanović.

Deonica od Požege do Kotromana biće dugačka oko 60 kilometara i vezivaće se u Prilipcu na auto-put Beograd-Južni Jadran. S obzirom na to da je, po rečima Stevanovića, ovo vrlo teška trasa koja ima planinsku konfiguraciju terena biće izgrađen veliki broj tunela i mostova. Oko 40 % trase će biti pod objektima, a veza naselja sa saobraćajnicom će biti na području Zlakuse i Mačkata.

Čitavu trasu auto-puta Beograd-Sarajevo kroz Srbiju možete pogledati ovde.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.