NavMenu

Nelt Grupa prihodovala 950 mil EUR u 2019. - U narednoj godini gradnja fabrike bombona u Angoli i digitalizacija poslovanja

Izvor: eKapija Sreda, 04.12.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe (Foto: Nelt)Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe
Nelt Grupa ostvarila je u odlazećoj godini rast prihoda od 5%, postigavši očekivani neto prihod od 950 mil EUR, izjavio je Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe na predstavljanju godišnjih poslovnih rezultata Grupe.

Prema njegovim rečima, 2019. je za Nelt bila jedna od najkompleksnijih u smislu poslovnih izazova.

- Ovo je bila godina kosolidacije i prepreme za širenje i jačanju tržišnih kapaciteta - istakao je Jelić, dodavši da je kompanija zadržala prisustvo na dva kontinenta, u regionu Zapadnog Balkana i Podsaharskoj Africi, ali da u 2019. nije osvajala nova tržišta.

On je naveo da je Grupa zadržala postojeća partnerstva i klijente, kao i lidersku poziciju u oblasti distribucije i logistike, a godinu je obeležio i relativan rast broja zaposlenih, principala i kupaca, ali i započeti startap biznisi.
Jelić je naglasio da tržište Srbije i dalje ima dominantan udeo u poslovnim prihodima grupe.

- Kada je reč o sektorima, distribucija je na prvom mestu, mada je evidentan i rast u domenu logističkih servisa - rekao je direktor Nelta.

Kako je istakao, konsolidacija tržišta Srbije usled dolaska novih igrača proizvela je dodatni pritisak na marže i kvalitet servisa. Dodao je da očekuje da će taj trend biti nastavljen i sledeće godine i da se Grupa priprema za to, kao i za novi pritisak na povećanje zarada.

On je najavio i novu investiciju Nelta u sledećoj godini, a reč je o izgradnji fabrike konditorskih proizvoda u Angoli, gde Nelt već posluje dugi niz godina.

- U ovaj posao koji pokrećemo u saradnji sa portugalskim partnerom biće uloženo 10 mil EUR. Proizvodićemo bombonski program, ne samo za potrebe angolskog tržišta, nego i za izvoz - rekao je Jelić za eKapiju.

Po njegovim rečima, Nelt želi da iskoristi tamošnji potencijal proizvodnje šećera i da prozvodi ono što može da se plasira na tom tržištu.

- Prepoznali smo da su kapaciteti u domenu distribucije limitirani i želimo da odgovorimo potrebama angolskog tržišta - kazao je Jelić.

Jelić se osvrnuo i na plasman i distribuciju svog novog brenda Nutrino iz Fabrike dečje hrane u Dobanovcima, rekavši da je Grupa zadovoljna odzivom tržišta i tržišnim udelom u regionu.

Istakao je i nova partnerstva na domaćem tržištu, pomenuvši saradnju sa kompanijom Mitsides Point u portfoliju testenina, zatim, sa proizvođačem DTD Ribarstvo na distribuciji brenda ribella, sa kompanijom Talija iz Beograda u kozmetičkom portfoiju, kao i sa prehrambenim proizvođačem Mladegs Pak iz Bosne i Hercegovine.

- Ti proizvodi će se naći na tržištima u celom regionu - kazao je Jelić i naglasio da je Nelt započeo ove saradnje sa domaćim firmama kako bi im pružio šansu da ostvare rast i razvoj u uslovima velike konkurencije na tržištu.

On je pomenuo i da su slična partnerstva ostvarena i u Severnoj Makedoniji, Mozambiku i Angoli.

Jelić je podsetio da je Nelt u u ovoj godini završio dva velika infrastrukturna objekta - "pametno" skladište u Dobanovcima na 16.000 m2, u koje je uloženo 11 mil EUR, i skladište u Sarajevu na 6.000 m2, vredno 4 mil EUR.

Govoreći o sektoru logistike, direktor Nelta rekao je da je članica Nelt Grupe Montenomax sklopila ugovore o saradni sa Fedexom i TNT-om, a posao vezan za logističke usluge dogovoren je i sa kompanijom Bambi. Tu je i saradnja sa kineskom kompanijom Cosco, na terminalu u Dobanovcima, u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Jelić je istakao da u Neltu u narednoj godini planiraju digitalizaciju poslovnih procesa i osavremenjivanje sredstava komunikacije, što je, kako je rekao, u skladu sa trendovima i zahtevima tržišta.

On je takođe najavio akviziciju novih FMCG i farmaceutskih brendova.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.