Izvor: eKapija | Sreda, 04.12.2019.| 13:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekti u Beogradu - Ogromna konkurencija na tržištu stanova, poslovni prostor sve atraktivniji, maloprodaja u fazi razvoja

Mia Zečević, Klaus Gragaber, Katarina Gajić, Goran Živković i Joško Piteša
Mia Zečević, Klaus Gragaber, Katarina Gajić, Goran Živković i Joško Piteša (Foto: Akos Stiller)
Da se Beograd razvija, kada je reč o visokogradnji, vidljivo je na svakom koraku i u gotovo svim delovima grada. Reč je prvenstveno o stambenim i poslovnim objektima, a nešto manje su zastupljeni objekti za maloprodaju.

Upravo o ovim trendovima govorilo se na panelu "Cvetaju novi projekti - Panel o razvoju Beograda" u okviru događaja Balkans Property Forum 2019 - Beograd, koji je održan u hotelu Hilton.

- Fokus u ovoj godini bio je na stanovanju i kancelarijskom prostoru, dok je maloprodaja još u fazi razvoja. Prethodne dve godine bile su namenjene investicijama baš u ovom poslednjem segmentu. Ova godina je obeležila i ulazak industrijskih i logističkih centara, što će naročito biti zanimljivo za sledeću godinu - rekla je za eKapiju Mia Zečević, generalni direktor kompanije Novaston.

Smatra i da je Beograd trenutno na značajno nižim statistikama u odnosu na glavne gradove u regionu (broj m2 na 1.000 stanovnika po svakom asset class-u).

- Zbog pomenute činjenice imamo prisutan značajan new development (retail-a, office-a, stambenog prostora kao i logističkih centara), koji će u narednom periodu Beograd približiti ostalim prestonicama u regionu. Kada govorimo o Srbiji, Beogradu nijedan grad ne moze da parira (ni trenutno, a ni u budućnosti) po broju aktivnih odnosno pipeline projekata - kaže Mia Zečević.

Ona je bila i moderator pomenutog panela, na kome se moglo čuti da je beogradsko tržite stabilno, čemu doprinosi gradnja koja se odvija u fazama, a koju prati prodaja.

- Kada je reč o stambenom prostoru, kupci su vrlo često građani koji žive u dijaspori (10%-15%), kao i stranci koji su u poslovnoj vezi sa Srbijom. U budućnosti će biti velika potražnja za kancelarijskim prostorom, prema zahtevima kompanija, dok će se razvijati i industrijski projekti - smatra Goran Živković, generalni direktor CBS International Serbia.

Balkans Property Forum 2019 u hotelu Hilton
Balkans Property Forum 2019 u hotelu Hilton (Foto: Akos Stiller)Tržište poslovnog prostora biće atraktivno i u narednom periodu

Jedan od projekata koji je čekao 12 godina jeste Sirius investitora Erste Group. Kako je rekao Klaus Gragaber (Claus Graggaber), direktor za međunarodne klijente komercijalnih nekretnina, reč je prostoru od 12.000 m2, a gradnja je u drugoj fazi.

- Tržište poslovnog prostora biće atraktivno i u narednom periodu. Potrebno je ponuditi prostor za velike, ali i za male kompanije, a posebno IT sektor. Verujem da će zanimljiv biti i industrijski prostor - rekao je Gragaber.

Učesnica panela bila je i Katarina Gajić iz kompanije Delta Real Estate. Ona je rekla da je njihova filozofija prvenstveno u odabiru prave lokacije, ali i na istraživanju koliko su poželjni negde i koliko brzo mogu da realizuju projekat.

- Naš novi projekat Delta House biće 40% namenjen našoj kompaniji, a ostatak će biti ponuđen tržištu. Akcenat je na "open space" prosotru, fleksibilnim salama za sastanke, restoranu, teretani. Kada je reč o Delta Planet projektu, želimo da ponudimo drugačiji koncept i nešto to do sada nije viđeno - rekla je Gajićeva.

Smatra da će u 2020. godini i u narednom periodu trend biti mešoviti centri, kao i sve ono što u ponudi ima nešto drugačije.

Panelista je bio i Joško Piteša iz kompanije Immofinanz. Istakao je da je format STOP SHOP u ekspanziji, te da ova kompanija ima 14 objekata u Sloveniji, dva u Hrvatskoj i 10 u Srbiji. Rekao je i da šira Srbija takođe ima potencijal za rast, kada je o ovome reč.

- Naš fokus nije na Beogradu, jer ovde ima dovoljno investitora, "krupnih igrača" koji postoje dosta dugo i dobro su pozicionirani a očekuje se i otvaranje novih, još većih šoping centara, sa kojima ne trebamo, a i ne želimo da se takmičimo - rekao je Piteša.

A.K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.