NavMenu

Kompanije u Holandiji moraće da imaju najmanje 30% žena u svojim nadzornim odborima

Izvor: B92 Sreda, 04.12.2019. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)
Holandski parlament izglasao je zakon po kome će kompanije u Holandiji morati da povećaju broj žena u nadzornim odborima. Zakon je usvojen sa 87 glasova "za" i 63 "protiv", prenosi Rojters.

Prema ovom zakonu, kompanije će morati da imaju najmanje 30% žena u svojim nadzornim odborima.

Kako se navodi, kompanije koje ne ispune taj cilj moraće muškarca koji napusti Odbor da zamijene ženom, ili da to mjesto ostave nepopunjeno.

Osim ove mjere, 5.000 velikih kompanija će morati da naprave detaljne planove zapošljavanja tako da povećaju broj žena u izvršnim i nadzornim odborima.

Ovo su podržale mnoge partije, kako opozicione tako i one na vlasti. Međutim, usprotivila se konzervativna partija premijera Holandije Marka Rutea.

Sada manje od 10% holandskih kompanija ispunjava uslove i za izvršne i za nadzorne odbore. Samo trećina njih ima dovoljno žena u izvršnim odborima, kako bi mogli da ispune zacrtane ciljeve.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Vesti

Ko je Adrijana Mesarović, nova ministarka privrede?

Izabrana je nova Vlada Srbije, a među ministrima koji će voditi ekonomsku politiku zemlje, našlo se i novo ime. Naime, nova ministarka privrede biće Adrijana Mesarović. Dosad je bila članica gradskog veća Novog Sada za budžet, finansije i investicije. Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, rođena je u Novom Sadu 1981. godine, gde i danas živi i radi. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završila je i stekla u svom rodnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.