NavMenu

Na današnji dan pre 49 godina otvoreni su auto-put kroz Beograd i Terazijski tunel (VIDEO)

Izvor: eKapija Sreda, 04.12.2019. 09:21
Komentari
Podeli
Most Gazela (Foto: Katarina Stevanović)Most Gazela
Pre 49 godina, 4. decembra 1970. dogodio se jedan od bitnijih događaja u istoriji modernog Beograda. U istom danu otvorene su velike saobraćajnice u gradu: auto-put kroz Beograd sa mostom Gazela i Mostarskom petljom, i Terzijski tunel.

Ovo je bila prava svečanost u gradu, a glavne ličnosti bili su predsednik SFRJ Josip Broz Tito i tadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić i projektant profesor Milan Đurić, koji su prethodno na Gazeli prisustvovali izvođenju testa opterećenja mosta. U tu svrhu poslužila je Jugoslovenska narodna armija, pa je veliki broj vojnih kamiona natovarenih šljunkom i vojnih transportera za balističke rakete istovremeno prelazilo most sa jedne na drugu stranu. Gazela je isprva projektovana za 40.000 automobila dnevno, a poslednji podaci kažu da je u toku dana pređe čak 165.000 vozila, prenosi Beograduzivo.

Terazijski tunel je danas jedan od najopterećenijih saobraćajnica u gradu, a ideja za izgradnju postojala je još od 1955. godine, kada je u nacrt za Gradsku kuću ucrtan i Terazijski tunel. Zgrada koja i danas postoji iznad tunela je nastala u periodu između 1957. i 1960. godine i morala je da se uklopi u planirani tunel. Godinama je iznad osnove ove zgrade postojao zatvoren zid, koji je čuvao prostor za buduću podzemnu građevinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.