Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 03.12.2019.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koliko znate o GPS-u?

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Kao i internet, GPS je izvorno razvijen kako bi bio korišćen u vojne svrhe. Danas tek vrlo mali deo njegovih kapaciteta nije upogonjen kako bi naš umreženi svet mogao da funkcioniše.

Zahvaljujući sistemu globalnog pozicioniranja (Global Positioning System, GPS), vaš automobil, pametni telefon, sat i ko zna koliko još uređaja mogu, osluškujući signale satelita koji kruže iznad naših glava na visini od 20.000 kilometara, tačno da odrede gde se nalazite.

O održavanju GPS-a brine Američko ratno vazduhoplovstvo, iz vojne baze Peterson u Kolorado Springsu. Nije to jedini sistem te vrste. Na primer, Rusi održavaju svoj Globalni navigacioni satelitski sistem (GLONASS), koji takođe omogućava elektronskim uređajima određivanje lokacije. Ali, GPS je kod nas rašireniji i poznatiji.

GPS počiva na konstelaciji 31 satelita, od kojih svaki stalno odašilje jednosmerni radio signal prema Zemlji. Vaš uređaj preuzeće četiri najbolja signala u datom trenutku - jedan koji vam je iznah glave i tri na horizontu - kako bi vam dao što precizniju procenu vaše lokacije.

Svi se prate 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji iz komandnog centra u vojnoj bazi Šriver, takođe u Kolorado Springsu. Kontrolori mogu da prilagode poziciju satelita i da proveriti jesu li u dobrom stanju, između ostalog. Najstariji trenutno aktivni satelit za GPS u službi je 26 godina.


Stiže GPS III

GPS je izvorno trebalo da služi za koordinaciju više jedinica tokom borbi. U obliku u kojem ga danas poznajemo postoji od 1995. Desetak godina pošto je uspostavljen, deo vojnog establišmenta bio je zapanjen što ga i civili koriste. Ali, danas se tek mali deo njegovih kapaciteta zaista i koristi za vojsku. Uglavnom služi kao jedan od ključnih delova našeg umreženog sveta, prenosi Tportal.hr.


Je li GPS moguće uništiti ili ometati?

Nažalost, odgovor je potvrdan. Ometanje je daleko jednostavnije: uređaj veličine aktovke mogao bi da uzrokuje veće probleme u gusto naseljenim delovima sveta, naročito ako je postavljen negde u vazduhu.

Iduća generacija sistema, GPS III, trebalo bi da bude osam puta robusnija u tom smislu nego postojeća, kao i manje osetljiva na hakerske napade. A ujedno i triput preciznija.

Satelite za GPS III izrađuju u kompaniji Lockheed Martin, u prostorijama u kojima osoblje radi u zaštitnim odelima, a vazduh se menja barem deset puta na sat. Dva nova satelita već su u orbiti, šest ih je u raznim fazama izrade. Svaki od njih ručni je rad, za šta je potrebno oko 18 meseci posla.

Do 2034. godine svi GPS sateliti u orbiti biće treća generacija, piše CBS News.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.