Izvor: Niške vesti | Utorak, 03.12.2019.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tramvaji ponovo na niškim ulicama? - Francuzi nude pomoć za studiju izvodljivosti

Ilustracija (Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ambasador Francuske Žan Luj Falkoni sastali su se u Gradskoj kući, a tema razgovora bila je privredna saradnja.

Bulatović je rekao da će Francuska i Francuska razvojna agencija pružiti podršku gradu za izradu studije izvodljivosti, ne samo za laki šinski prevoz, odnosno za uvođenje tramvaja, već i za izradu studije izvodljivosti korišćenja zemljišta posle izmeštanja železničke pruge.

- Ovo su aktivnosti koje nas očekuju u naredne tri godine. Mi smo počeli sa pripremnim aktivnostima vezanim za studiju koja treba da da odgovore na sve izazove novog vremena. Za realizaciju projekta, kao što je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, jako je bitno učešće institucija koje imaju veliko iskustvo u toj oblasti, a Francuska razvojna agencija ga naravno ima. Tu je i Evropska investiciona banka, da pruži podršku pri izradi studije, kako u finansijsku, tako i u ekspertsku - istakao je Bulatović.

Mi imamo, dodao je Bulatović, predlog šta uraditi sa više stotina hektara zemljišta koje je sada neiskorišćeno, a koje će biti slobodno po izmeštanju železničke pruge.

Ambasador Francuske Žan Luj Falkoni rekao je da su teme razgovora u Gradskoj kući bile i arheološka nalazišta u Nišu, postrojenje za preradu vode, otvaranje Naučno-tehnološkog parka saradnja malih i srednjih preduzeća dveju zemalja.

Niški tramvaj radio je od 16. novembra 1930. do 10. avgusta 1958. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.