Izvor: RTS | Ponedeljak, 02.12.2019.| 19:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mionica do kraja meseca dobija toplanu na biomasu - Osečina na toplifikaciju čeka do marta 2020. godine

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Mionica i Osečina dobiće toplane na biomasu na koje će biti priključene javne ustanove. Toplane se grade pri osnovnim školama, uz pomoć države i prema projektu koji sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Do kraja ove i sledeće godine, toplane na biomasu gradiće se u još 10 gradova i opština.

Na mestu starih kotlarnica u osnovnim skolama u Osečini i Mionici, biće urađene savremene toplane na biomasu. U Mionici nakon građevinskih radova, privodi se kraju opremanje nove toplane. Do kraja meseca sve će biti spremno za početak grejanja.

- Do sada je opština Mionica trošila oko 23 miliona za energente, od mazuta, preko uglja, drva, peleta, struje, električne energije. Dakle sada ćemo koristiti jedan energent i on će biti duplo jeftiniji za sve građane Mionice - kaže Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

U Osečini, već dve godine rade na projektu nove toplane na biomasu. U kotlarnici škole, staroj više decenija, u sezoni potroše oko 200 tona uglja i 150 kubika drva.

Među javnim ustanovama koje će grejati nova toplana je i predškolska ustanova u ovom mestu. Za grejanje vrtića koriste remontovani kotao na drva.

- Kada se bude uradio ovaj toplovod, da će biti toplije i da ćemo samim tim trošiti manje energenata, jer mi potrošimo između 60 i 70 kubika drva i oko 12 tona uglja - navodi Dušica Grujičić, direktorka predškolske ustanove Neven u Osečini.

Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina, kaže da investicija u postrojenje nije mala, ali samo grejanje je najjeftinije i najveća je iskorišćenost.

Radovi na toplifikaciji u Osečini trebalo bi da počnu u martu naredne godine.

Država je za nove toplane na biomasu u Osečini i Mionici, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, izdvojila skoro 300 miliona dinara.

U Mionici već planiraju da uz javne i pojedine stambene objekte priključe na novu toplanu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.