Izvor: Gradnja.rs | Ponedeljak, 02.12.2019.| 18:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pet arhitektonskih projekata iz Srbije predstavljeno na Piranskim danima arhitekture u Sloveniji

Ilustracija (Foto: urfin/shutterstock.com)
Piranski dani arhitekture (PDA) u Sloveniji održani su po 37. put. Izložba za nagradu Piranesi, koja se dodeljuje od 1989. godine u u okviru PDA konferencije, otvorena je od 23.11.2019. u Izložbenom prostoru Monfort u Portorožu.

Ove godine su nagrade i priznanja dobili su Bevk Perović iz Austrije, Atelier arhitekti iz Slovenije, ZAA Zamboni Associati Architettura iz Italije i student Rok Staudache sa mentorom Tomažom Krušecom iz Slovenije.

Iz Srebije se predstavilo pet arhitektonskih projekata:

- Letnje kuće, Radanovići, Kotor, 2018, autori: AKVS arhitektura: Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum;
- House VU, Novi Sad, SERBIA, 2017, autori: a2arhitektura: Dijana Adžemović-Anđelković, Vladimir Anđelković, Aleksandar Bogojević;
- Resavska 31 poslovna zgrada, Beograd, 2018, autori: Remorker architects: Marko Korošec, Dušica Totić, Hristina Tošić, Stefan Jakovljević, Petar Pejić, Ivana Marjanović, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Ana Brkić, Milan Katić, Darko Rašeta;
- N8 residential building, Kragujevac, 2017, autori: Studio Simović: Marija Simović, Petar Simović;
- Vinarija Virtus, Viteževo, Žabari, 2018, autori: Branimir Popović, Nataša Stanković.

U studentskoj selekciji predstavili su se Arhitektonski fakultet iz Beograda i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada.

- Svi projekti iz Srbije imaju specifično teksturiranje materijala i suptilnog bavljenja svetlom, te kompaktnom, ali i organskom, organizacijom osnove i volumena. Tako dobro funkcionišu kao specifično arhitektonsko zaokružena grupa predstavnika. Svi projekti imaju i paradigmatski kvalitet, jer bi mogli da služe kao snažne referencije i primer za nastavak razvoja savremene arhitekture u Srbiji - rekao je arhitekta Andrej Strehovec, koji je bio u ulozi selektora za Srbij.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.