Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 02.12.2019.| 18:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija H&M počela sa testiranjem usluge iznajmljivanja odeće u Švedskoj

Ilustracija (Foto: fiphoto/shutterstock.com)
Švedska modna kompanija H&M počela je sa testiranjem usluge iznajmljivanja odeće, jer se modna industrija nalazi na udaru sve žešćih kritika zbog otpada i zagađenja koje pravi u procesu proizvodnje.

Kako javlja njujorška agencija Bloomberg, potrošači mogu u obnovljenoj glavnoj prodavnici H&M-a na trgu Sergels Torg u centru Stokholma od prošlog petka da iznajme odeću na nedelju dana za 350 švedskih kruna (37 USD).

Iz švedske kompanije, koja prati primer konkurenata kao što su Banana Republic i Urban Outfitters, koji su ranije ove godine pokrenuli slične usluge kako bi ušli na tržište koje je 2018. dostiglo milijardu dolara, najavljuju širenje ovog koncepta i na druga tržišta na kojima H&M posluje.

U testnoj fazi, H&M je iznajmljivanje ograničio na kolekciju od 50 odevnih predmeta, ali ne mogu svi kupci da pozajme odeću, jer se ponuda odnosi samo na članove lojaliti programa kompanije.

H&M će proceniti rezultate ovog probnog koncepta poslovanja za tri meseca, pre bilo kakvog daljeg širenja te prakse.

- Snažno verujemo u uspeh iznajmljivanja, ali ipak želimo da ispitamo reakcije potrošača i da naučimo što više kako bismo uveli poboljšanja i potrebne promene - izjavio je Danijel Klason (Kläson), šef razvoja poslovanja u H&M-u.

Industrija odeće je pod sve većim nadzorom, jer je odgovorna za čak 10% globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte i jer troši više energije nego vazduhoplovstvo i brodarstvo zajedno, prema podacima Ujedinjenih nacija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.