Izvor: Makroekonomija.org | Ponedeljak, 02.12.2019.| 17:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gajenje ribe u ribnjacima jedna od najprofitabilnijih poslova - Trećina ribnjaka posluje nelegalno

Šaran (Foto: Kletr/shutterstock.com)
Statistika kaže da samo trećinu šarana i pastrmke sami proizvedemo. Drugu trećinu te ribe uvezemo iz zemalјa u okruženju, a morsku i iz najudalјenijih krajeva sveta.

Gde je uzgajana kupci bi trebalo da znaju, budući da trećina ribnjaka posluje van legalnih okvira. Stručnjaci kažu da bi takvih primera bilo manje kada bi podsticaji bili veći od sadašnjih 10 dinara po kilogramu šarana i pastrmke.

- Sav nelegalan tok ribe bi se sveo u takozvane "bele tokove" i onda bi u budžetu bilo isto novca, možda čak i više, a svi bi imali koristi. U statistici bi imali zvanične, realne podatke, pa ne bi imali probleme koje ćemo imati u planiranju i traženju novca iz EU fondova - kaže profesor sa Polјoprivrednog fakulteta u Beogradu Dragan Marković.

Nedavne izmene Zakona o stočarstvu, donele su dve novine za ribarstvo, ali i za potrošače. Graničnu inspekciju koja će kontrolisati da li su uvezeni proizvodi ribarstva sertifikovani po evropskim, ekološkim standardima i reeksportne izvozne dozvole.

- One potvrđuju da ta riba koja se izvozi iz Srbije potiče od legalnog ribarstva, ta potvrda omogućava našim objektima kojih ima 11 sa dozvolom za izvoz u EU, da neometano izvoze iz Srbije - kaže Mirko Novaković iz Ministarstva polјoprivrede.

Ribarstvo ima veliki ekonomski potencijal, ali i više od toga pogotovo za zemlјu koja je jedna od vodećih u svetu po broju kardiovaskularnih obolјenja.

Jedan hektar ribnjaka u dobroj proizvodnji može da donese preko 1.500 kilograma šarana, koji može da donese zantno veći prihod od ratarstva. Ribar sa jednog hektara ribnjaka "ubere" 300.000 dinara u maloprodaji, ili 210.000 u veleprodaji, prema podacima iz 2013. godine.

Gajenje ribe u ribnjacima je poslednjih godina jedan od najprofitabilnijih poslova u Srbiji, gde se na uložen jedan zarađuje još jedan dinar, a ekspanzija ovog biznisa se tek očekuje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.