Izvor: Novosti | Ponedeljak, 02.12.2019.| 17:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moravski voćari planiraju da otvore destileriju - Od sirovog voća do prerade u rakiju

Ilustracija (Foto: Sinisa Botas/shuterstock.com)
Radiša Petrović, Goran Radojičić, Aleksandar Jakšić, Dragoslav Spasić i Vladan Petrović odlučila su da se udruže, ne samo da bi lakše osvojila veliko tržište, već i da bi uskoro otvorila destileriju.

Osim sirovog voća, planiraju da ponude i svoj proizvod, domaću rakiju sa nalepnicom "Moravski voćari".

Iako su decenije proveli uglavnom u Jagodini, baveći se "urbanim poslovima", prepoznali su veliki potencijal u poljoprivredi i poslušali savet Kabineta za regionalni razvoj, da je važno vratiti se zemlji i zadrugarstvu. Tako se dogodilo da se posle privatnog biznisa, kozmetike, salona lepote, školstva, oprobaju i u proizvodnji voća. I da zacrtaju velike ciljeve.

- Nas petorica pod voćem imamo oko 70 hektara, od čega Radiša svojim gazdinstvom "vuče" najveći deo. Svima nam je zajednička vizija da pokrenemo proizvodnju, pre svega rakije. Voleli bismo da, kao nekad, ceo proces, od berbe do čašice, bude zaokružen na jednom mestu. Osim "domaće", nameravamo da pokrenemo preradu voća za pravljenje sokova i ostalih proizvoda od voća. Smatramo da ćemo kroz zadrugu lakše unaprediti proizvodnju, doći do alata, mehanizacije i, naravno, svoje proizvodnje i destilerije - kaže Dragoslav Spasić.

Kako moravski voćari kažu, osim što očekuju da im posao sa voćem jednog dana donese pristojnu penziju i nasledstvo koje će ostaviti deci, beg iz grada i vreme na selu i u poljoprivredi im je melem za dušu.

- Uložio sam u posao sa lešnicima i kajsijom oko 50.000 EUR i ne očekujem da mi se bilo šta vrati preko noći, ali svaki trenutak koji sam proveo na njivi u Dragocvetu mi je neizmerno prijao - iskren je Dragoslav.

Svako od 680 sertifikovanih stabala dunje, kako kaže Goran, koštalo je po 2,5 EUR, a pun prinos voća može da očekuje tek za desetak godina. Cena dunja na pijaci bila je 120 dinara, a dunje za rakiju oko 50 dinara.

Aleksandar je krušku viljamovku prodavao za preradu po ceni od 40 dinara, a na pijacama 60 dinara za kilogram. Sadnice kupine koštale su oko 5 EUR po stubu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.