NavMenu

Imunoterapija nada za muškarce koji boluju od raka prostate

Izvor: Klix Ponedeljak, 02.12.2019. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Imunoterapija nudi nadu muškarcima koji boluju od raka prostate, pokazalo je najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Veliko ispitivanje leka za imunoterapiju pokazalo je da može biti efikasan kod nekih muškaraca koji imaju uznapredovali rak prostate.

Istraživači su otkrili da je mali udeo muškaraca, opisan kao "super-reagujući", ostao zdrav uprkos vrlo lošoj prognozi pre lečenja. Prošle nedelje objavljeno je da se isti lek pokazao efikasnim u lečenju uznapredovalog karcinoma glave i vrata.

Imunoterapija koristi naš imunološki sistem da prepozna i napadne ćelije raka. Već se koristi kao standardni tretman za neke vrste raka poput melanoma, a testira se i na mnogim drugim.

Otkriveno je da je jedan od 20 muškaraca s uznapredovalim karcinomom prostate odgovorio na lek pozitivno, nakon čega su se njihovi tumori smanjili ili potpuno nestali.

Dalje, 19% muškaraca primetilo je znakove poboljšanja, ali većina pacijenata u studiji prosečno je osam meseci živelo duže nakon primene leka.


Kliničko ispitivanje faze II, na čelu s Institutom za istraživanje raka i Royal Marsden u Londonu, uključivalo je 258 muškaraca s uznapredovalim karcinomom prostate, koji su ostali bez svih drugih mogućnosti lečenja.

Najdramatičniji odgovori zabeleženi su kod pacijenata čiji su tumori imali mutacije u genima, koji su učestvovali u popravljanju DNK. Sada istraživači utvrđuju može li ovoj grupi najviše koristiti imunoterapija.

Međutim, prvo je potreban test, kako bi se utvrdilo ko će najbolje reagovati na lek kako bi doktori znali kojim pacijentima će ga dati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.