Izvor: Klix | Ponedeljak, 02.12.2019.| 14:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Imunoterapija nada za muškarce koji boluju od raka prostate

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Imunoterapija nudi nadu muškarcima koji boluju od raka prostate, pokazalo je najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Veliko ispitivanje leka za imunoterapiju pokazalo je da može biti efikasan kod nekih muškaraca koji imaju uznapredovali rak prostate.

Istraživači su otkrili da je mali udeo muškaraca, opisan kao "super-reagujući", ostao zdrav uprkos vrlo lošoj prognozi pre lečenja. Prošle nedelje objavljeno je da se isti lek pokazao efikasnim u lečenju uznapredovalog karcinoma glave i vrata.

Imunoterapija koristi naš imunološki sistem da prepozna i napadne ćelije raka. Već se koristi kao standardni tretman za neke vrste raka poput melanoma, a testira se i na mnogim drugim.

Otkriveno je da je jedan od 20 muškaraca s uznapredovalim karcinomom prostate odgovorio na lek pozitivno, nakon čega su se njihovi tumori smanjili ili potpuno nestali.

Dalje, 19% muškaraca primetilo je znakove poboljšanja, ali većina pacijenata u studiji prosečno je osam meseci živelo duže nakon primene leka.

Kliničko ispitivanje faze II, na čelu s Institutom za istraživanje raka i Royal Marsden u Londonu, uključivalo je 258 muškaraca s uznapredovalim karcinomom prostate, koji su ostali bez svih drugih mogućnosti lečenja.

Najdramatičniji odgovori zabeleženi su kod pacijenata čiji su tumori imali mutacije u genima, koji su učestvovali u popravljanju DNK. Sada istraživači utvrđuju može li ovoj grupi najviše koristiti imunoterapija.

Međutim, prvo je potreban test, kako bi se utvrdilo ko će najbolje reagovati na lek kako bi doktori znali kojim pacijentima će ga dati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.