Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 02.12.2019.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Manji rod soje u centralnoj Srbiji - Proizvedeno više pšenice i kukuruza

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Visoke temperature umanjile su rod soje, i uticale da setva pšenice u centralnoj Srbiji bude manja nego prethodne godine, kaže direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

Ističe da je, bez obzira na klimatske uslove, u ovoj godini proizvedeno više pšenice i kukuruza nego što su potrebe domaćeg tržista, zbog čega će izvoz biti u plusu.

Saković je za Tanjug istakao da žetva soje koja je završena u septembru, nije obeležila nivo rekorda, pre svega zbog suše koja je nastupila.

- Više temperature su umanjile rod, ali očekujemo da će biti izvezeno od 320.000 do 350.000 tona soje do nove godine. Prosečan rod soje je bio oko tri tone po hektaru, dok je prošle zabeleženo 3, 5 tona - rekao je Saković i dodao da je Srbija raspolagala na kraju žetve sa 936.000 tona soje, od kojih se za domaće potrebe koristi oko 500.000 tona.

Kako kaže, kada se govori o setvi pšenice, u poslednjih sedam godina se zaseje između 550.000 i 650.000 hektara pšenice, i prema Sakovićevim recima, očekuje se da ove godine bude zasejano oko 550.000, što je više nego što je neophodno domaćem trzištu.

- Nedostajalo je vlage u samom trenutku setve, ali kiše je na kraju popravila stvar, pšenica je lepo nikla, ali kada bismo uporedili vreme iz prošle godine možemo da kažemo da je ove godine vreme bolje u odnosu na prošlu godinu - rekao je Saković.

Kako je dodao, ova godina je bila dobra za proizvodnju kukuruza, a zabeležen je rod od 7,7 miliona tona.

- U vrhu smo po proizvodnji kukuruza, veće prinose imaju samo oni u svetu koji seju genetski modifikovane sorte. Realno je očekivati izvoz oko tri miliona tona kukuruza - istakao je Saković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.