Izvor: eKapija | Ponedeljak, 02.12.2019.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu izgradnja regionalnog podsistema za navodnjavanje u Bačkoj - Vrednost projekta 40 mil EUR

Ilustracija (Foto: Dragi52 /Shutterstock)
Direktor JVP "Vode Vojvodine" Slavko Vrndžić psastao se sa potpredsednikom Pokrajinske vlade Đorđem Milićevićem i delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila Žužana Hargitai, regionalna direktorka za Zapadni Balkan, a jedna od tema na sastanku bila je i saradnja u oblasti izgradnje nove i rekonstrukcija postojeće infrastrukture za navodnjavanje.

Razgovaralo se o mogućim ulaganjima u vodoprivredni sistem u Vojvodini, kroz dalje radove na kanalskoj mreži i ulaganja u akumulaciona jezera za navodnjavanje.

JVP "Vode Vojvodine" ima u planu dva kapitalna projekta koja će se finansirati iz kredita EBRD. Prvi je regionalni podsistem za navodnjavanje "Telečka", koji bi vodom snabdevao severnu Bačku, a koji se nalazi na teritoriji opština Sombor, Kula i Bačka Topola.

Podsistem bi mogao da navodnjava 25.145 hektara obradivih površina, a okvirno procenjena vrednost ovih radova bi bila oko 40 mil EUR.

Drugi projekat je obezbeđivanje vode za navodnjavanje iz akumulacija Borkovac i Pavlovci, koje se nalaze na Fruškoj gori. Iz ovih akumulacija moglo bi se navodnjavati 3.500 hektara obradivih površina, mahom voćnjaka. Predviđeno je da bi za izvođenje ovog projekta trebalo opredeliti oko 12 mil EUR, navodi portal Naše mesto.

S obzirom na to da se u Vojvodini navodnjava između 4 i 5% obradivih površina, a imajući u vidu i klimatske promene, potrebno je da se brzo i efikasno reaguje i da se površine pod sistemima za navodnjavanje značajno uvećaju u narednim godinama, zaključeno je na sastanku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.