Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 02.12.2019.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gasovod TANAP važan za ceo region - Do 2022. biće završena izgradnja interkonekcije Bugarske i Srbije

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Ipsali, sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Fatihom Donmezom, ističući da je Turska realizovala veliki projekat - izgradnju TANAP-a, gasovoda dugačkog gotovo 1.850 kilometara.

On je podsetio da je cilj projekta TANAP da se prirodni gas koji se proizvodi na dva gasna polja Šah Deniz u Azerbejdžanu i u oblasti Kaspijskog mora, dopremi u Tursku i Evropu.

Taj projekat zajedno sa gasovodom Južni Kavkaz i Trans-jadranskim gasovodom TAP, sačinjava Južni gasni koridor, ukupnog kapaciteta 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje, saopštilo je resorno ministarstvo.

- To je izuzetno važno za čitav region, jer omogućava divesifikaciju snabdevanja gasom. Novi izvori gasa doprineće da čitav naš region bude energetski bezbedniji i stabilniji. To omogućava takođe, da kroz sve te gasovode i LNG terminale regiona, a pogotovo LNG terminal u Aleksandopoliju omogući dodatne izvore snabdevanja gasom - izjavio je Antić.

On je ocenio da to svakako predstavlja dobru šansu i za Srbiju, uzimajući u obzir da se u ovom trenutku razvijaju dva projekta koja su u vrhu evropskih i regionalnih prioriteta.

- To je interkonekcija Grčka-Bugarska, i interkonekcija Bugarska-Srbija, odnosno gasovod Sofija-Dimitrovgrad-Niš. Te dve interkonekcije nas povezuju sa Južnim gasnim koridorom i one omogućavaju da Srbija, a sutra i BiH, mogu da očekuju gas iz ovog pravca snabdevanja - naveo je ministar.

- Mi ćemo te dve interkonekcije završiti do 2022. godine, tako da već negde u periodu od 2023-2025. godine, kada se očekuje da će se i povećati proizvodnja gasa u Azerbejdžanu, ovaj gas i taj gasovod može da bude vrlo konkurentan i na našem tržištu - kazao je Antić.

Ministar je naglasio da bi Srbija trebalo da postane značajan partner u povećanju ukupne energetske bezbednosti čitavog regiona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.