NavMenu

Dolazak kineske kompanije Quectel šansa za razvoj 5G IoT aplikacija u Srbiji - Dogodine posao za 50 srpskih softverskih inženjera

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.12.2019. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: Quectel)
U srpskim medijima nedavno je odjeknula vest da kompanija Quectel Wireless Solutions planira otvaranje Istraživačko-razvojnog centra u Beogradu. Kao globalni lider u snabdevanju mobilnim modulima koji povezuju veliku količinu uređaja sa internetom (IoT, Internet of Things), Quectel će od početka 2020. pružati podršku svojim mnogobrojnim klijentima u Evropi iz prestonice Srbije.

Centar će početi da radi u prvom kvartalu 2020, a, kako su ekskluzivno za eKapiju najavili čelnici kineske kompanije, plan im je da do 2021. u Srbiji zaposle veliki broj softverskih inženjera, najviše eksperata za Linux i Android.

R&D centar u Beogradu (Research and Development), kako je za eKapiju naveo Patrick Qian, osnivač i CEO kineske kompanije koja je pionir u razvoju 5G mreže, biće prvi takav centar ove kompanije van Kine.

Quectel ima na hiljade korisnika širom sveta, od čega u Srbiji više od 100, koje na srpskom tržištu snabdeva kompanija Vita Elko iz Novih Banovaca. Samo na tržištu Jugoistočne Evrope kompanija je 2018. godine prodala više od milion modula, a baza njihovih korisnika stalno raste.

- Da bismo svima njima pružili bržu i efikasniju podršku, potreban nam je Tehnički support i R&D centar u Evropi - navodi Qian.

On objašnjava da su trenutno jedan najvećih problema za njihove evropske korisnike različite vremenske zone, ali i jezička barijera.

- Inženjeri u Srbiji vrlo dobro govore engleski - kaže Qian.

Sandro Spanghero, direktor Quectelovih R&D centara za Bliski istok i Afriku, podvlači da su upravo srpski inženjeri bili ključni za izbor Beograda kao sedišta evropskog R&D i support centra kompanije.

- Imate mnogo stručnjaka na polju softverskih aplikacija, i zato smo ovde - rekao je on.

Po njegovim rečima, u "igri" za otvaranje R&D centra u Evropi su bile i zemlje poput Belorusije, Poljske i Bugarske, ali je odluka iz mnogo razloga ipak pala na Srbiju.

- Odabrali smo Beograd jer je to jedan vrlo dinamičan i mlad grad, sa mnogo talentovanih ljudi spremnih za nove izazove, a to je ono što nam je potrebno. Naravno, jedan od razloga je i povoljna cena radne snage, ali i dobri odnosi između Kine i Srbije. Nema potrebe za vizama i to je velika prednost - istakao je Spanghero dodavši da je to vrlo bitno jer će naši inženjeri iz Beograda odlaziti na obuke u Kinu, a i kineski stručnjaci iz tamošnjih R&D centara kompanije će često dolaziti u Beograd.

Za naš portal Spanghero je otkrio da je već odabrano 10 inženjera koji će se od janaura pridružiti timu i koji će proći obuke u Kini, a zatim od leta početi da rade u punom kapacitetu.

U toku 2020. Quectel će u svom R&D centru u Beogradu zaposliti ukupno između 40 i 50 softverskih inženjera, a taj broj će, kako su istakli, u 2021. biti znatno veći.

Quectel je već registrovao kompaniju u Srbiji pod nazivom Quectel istraživačko-razvojni centar Evropa.

- Iznajmili smo prostorije na Novom Beogradu, ali sa proširenjem poslovanja u drugoj polovini naredne godine biće nam potreban veći prostor, najverovatnije u blizini aerodroma, zbog čestih putovanja zaposlenih - navode sagovornici našeg portala. Govoreći o vrednosti investicije, istakli su da će godišnji troškovi R&D centra u Beogradu biti između 2 i 3 mil EUR tokom prve faze, a da će angažovanje RF i drugih stručnjaka na polju mobilnih tehnologija još uvećati ta ulaganja.


- 5G NR (New Radio) tehnologija koja počiva na visokim frekvencijama zahteva još tešnju saradnju sa korisnicima i zato će nam u budućnosti biti potrebna RF (Radio Frequency) ekspertiza - navode čelnici Quectela za eKapiju i dodaju da će do 2022. zaokružiti investiciju u Srbiji.

Veruju da Srbija ima potencijal za razvoj u oblasti softverskog inženjeringa i ističu da joj u tome prisustvo kompanije kakva je Quectel može biti od izuzetne koristi.

- Smatram da će naš dolazak biti velika prednost za Srbiju. Bićemo u prilici da pomognemo kompanijama u Srbiji, naročito onima koje razvijaju IoT aplikacije i to će srpskoj IoT industriji omogućiti da raste brže nego u drugim zemljama. Za većinu ovih kompanija mobilni moduli su najvažniji deo, a Quectel može da im pruži podršku u smislu pristupa najnovijim tehnologijama, što će svakako biti njihova komparativna prednost na svetskom tržištu ‑ rekao je Patrick Qian i dodao da će Quectel u budućnosti na tu temu organizovati brojne seminare za svoje klijente u Srbiji.

Quectel planira da srpske inženjere osposobi i za dizajn hardvera. Takođe, nameravaju da uspostave saradnju sa tehnološkim fakultetima u Srbiji koji školuju softverske i hardverske inženjere.

- Već smo kontaktirali sa Univerzitetom u Beogradu i u budućnosti želimo da se povežemo sa studentima koji pripremaju teze u ovoj oblasti, jer je to prilika da ukažemo mladim ljudima na to šta industrija traži i da ih pripremimo da joj se uskoro pridruže. Planiramo da držimo predavanja na temu IoT i da omogućimo studentima praksu na našim modulima - zaključio je CEO Quectela.

Branislava Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.