Izvor: eKapija | Petak, 29.11.2019.| 10:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kakve su mogućnosti pred firmama iz Srbije koje žele da posluju u Sloveniji - Tri oblika preduzeća, radne dozvole za Srbe odsad na tri godine

Privrednici na skupu u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba
Veliki broj zainteresovanih za otvaranje svojih firmi u Sloveniji okupili su se u hotelu Royal Inn u Beogradu, kako bi čuli na koji način mogu legalno da posluju u ovoj zemlji. Koliko je tema privukla pažnju, govori i činjenica da su organizovane dve prezentacije.

Domaćini su bili Slovenački poslovni klub i Ambasada Slovenije u Srbiji. U goste su pozvali kompaniju Data. Zadatak stručnjaka iz ove kompanije jeste da preduzetnicima pomognu pri registraciji firme, kao i da im pruže pravne, knjigovodstvene i marketniške usluge.

Na samom početku gostima se obratio Dejan Vladić, ekonomski savetnik iz Ambasade Slovenije u Srbiji. Istakao je da je ova zemlja prošle godine najbolje rezultate postigla u trgovanju sa inostranstvom, kao i u osnivanju novih preduzeća.

- Slovenija je jedna od od najbezbednijih zemalja u Evropskoj uniji, sa drugim najbezbednijim energetskim sistemom na svetu. Poseban akcenat je na zaštiti malih investitora - naveo je Vladić neke prednosti za poslovanje u ovoj zemlji.

Dodao je da se sve više investira u moderne tehnologije, IT i digitalizaciju. Kada je reč o slabostima, otkrio je da pada broj sklopljenih ugovora sa zemljama u EU, a problem je i nedostatak radne snage.


Kako dobiti dozvolu za rad u Sloveniji?

Danijela Mitrović iz kompanije Data pojasnila je da za one koji nisu iz EU Slovenija omogućava osnivanja tri oblika preduzeća.

Društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) mogu da otvore fizička lica, i to je najednostavniji proces sa najmanje dokumentacije. Minimalni kapital je 7.500 EUR.

- Registracija firme traje oko 10 dana, a još 14 dana je rok za uplatu kapitala. U roku od sedam dana sud izdaje rešenje o registraciji - kaže Mitrovićeva.

Drugi oblik je DOO pravnog lica, odnosno reč je o ćerki firmi. Postupak je potpuno isti, jedino se poreski broj dobija za matično preduzeće, kao i za zastupnika matičnog preduzeća.

- Razlika je i što se osnovni kapital uplaćuje sa računa matične firme - kaže Danijela Mitrović.

Podružnica, odnosno ogranak ili filijala je treći oblik, za koji nije potreban osnovni kapital. Ona nije pravno lice, jer zavisi od matičnog preduzeća. Registracija se obavlja kod notara i to traje do 15 dana.

- Ovde možete da očekujete više dokumentacije - kaže Mitrovićeva.


Kako zaposliti radnike koji nisu državljani EU?

Govorila je i o zapošljavanju radnika koji nisu državljani EU u slovenačnim preduzećima. Da bi to bilo moguće, potrebno je ispuniti bar jedan od tri uslova.

- Prvi je investicija od najmanje 50.000 EUR u prvih šest meseci nakon registracije. Drugi je promet na računu, odnosno 10.000 EUR mesečno, tokom šest meseci, a treći je da se zaposli jedna osoba na puno radno vreme, koja ima dozvolu za boravak i rad u EU ili EU državljanin - kaže Danijela Mitrović.


Dozvole za rad na tri godine

Ono što je novina od 1. septembra ove godine jeste da se dozvole za rad izdaju na tri godine za državljane Srbije, umesto na jednu. Takođe, izdaju se dve odvojene dozvole.

- Dozvola na tri godine, uz izuzetak za direktore, podrazumeva i da nakon prve godine rada možete da menjate posao. Posebno se izdaje dozvola za boravak, na jednu godinu, koja se produžava na osnovu dozvole za rad. Ono što je uslov jeste da radnik bude prijavljen bar jedan dan na Birou, pre postupka dobijanja dozvole, a izuzetak je direktor, nakon kontrole tržišta rada - objašnjava Mitrovićeva.

Takođe je navela da postoje četiri tipa dozvola:

- jedinstvena dozvola za direktora: na jednu godinu, uz produžavanje i uz mogućnost spajanja porodice nakon godinu dana;
- dozvola za rad i dozvola za boravak na drugom mestu unutar preduzeća;
- dozvola za obavljanje prekograničnih uslova i radova: odlazak na rad u Sloveniju iz matičnih firmi na period do godinu dana;
- plava karta EU: za visokoobrazovane kadrove, izdaje se na dve godine, a pravo spajanje porodice dobija se odmah. Uslov je ugovor o zaposlenju na najmanje 1,5 prosečne bruto plate.

- Isti uslovi važe i za državljane Bosne i Hercegovine, dok državjani Hrvatske moraju samo da prijave boravak. Za druge države koje nisu u EU dozvola važi jednu godinu, pa se produžuje, a prijava na birou nije potrebna - kaže Danijela Mitrović.

Oni koji žele radnike iz Slovenije da pošalju na rad u druge zemlje EU, potrebno je da dokažu da preduzeće obavlja radove i na teritorii Slovenije i da postoji najmanje dva meseca. Takođe, radnici moraju da budu prijavljeni najmanje 30 dana u Sloveniji.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.