NavMenu

Početak gradnje gasovoda kroz RS predviđen za kraj 2020. - Vrednost ulaganja i do 300 mil EUR

Izvor: Glas Srpske Petak, 29.11.2019. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Preduzeće Gas-Res bi krajem 2020. ili početkom 2021. godine trebalo da započne izgradnju kraka gasovoda Turski tok kroz Republiku Srpsku.

Gasovod bi trebalo da ide od Bijeljine do Novog Grada, jednim delom paralelno sa planiranom trasom autoputa Beograd-Sarajevo, a kolika će tačno biti vrednost projekta, još nije tačno utvrđeno. Prve procene govore da bi se moglo raditi o investiciji od 250 do 300 mil EUR.

Prema rečima direktora preduzeća Gas-Res Ljuba Glamočića, pošto je postalo izvesno da ovaj gasovod neće doživeti sudbinu Južnog toka, intenzivirane su aktivnosti na realizaciji tog kapitalnog energetskog projekta za Srpsku.

- Čekali smo da vidimo šta će biti. Sada kada je izvesno da će radovi na trasi gasovoda kroz Bugarsku biti gotovi do maja 2020. godine, da će uskoro kroz Tursku biti pušten u rad ovaj gasovod, ali i da je Srbiji ostalo da položi još nekih tridesetak kilometara cevi, intenzivirali smo radnje na pripremi ovog projekta - kaže Glamočić.

Naglašava da je već urađeno idejno rešenje, a da će ostala dokumentacija najverovatnije biti gotova do polovine naredne godine.

- Pred nama je veliki i zahtevan posao, jer, trebalo bi da rešimo pitanje eksproprijacije 5.500 parcela preko kojih je planirano da ide trasa gasovoda Turski tok - navodi Glamočić, dodajući da će odluka da gasovod ide istom trasom kao i planirani autoput dosta pojednostaviti stvari, ali i uticati na smanjenje troškova ove investicije.

U međuvremenu bi Vlada Srpske trebalo da donese odluku o izboru strateškog partnera za ovaj projekat. To će, kako je istakao Glamočić, biti kompanije Gazprom i Srbijagas, sa kojima bi Gas-Res trebalo da formira zajedničko preduzeće.


- Verujem da će Vlada Srpske ubrzo rešiti i ovo pitanje, i da će uskoro biti potpisan ovaj sporazum. Posle toga, tačno ćemo definisati način finansiranja ovog projekta, a pretpostavljam da bi do tada trebalo da se iskristališe i da li će biti pravljen jedan krak ovog gasovoda do Zvornika i dalje do Sarajeva, ali i da se konačno odluči u kojim gradskim centrima će biti izgrađene elektrane na gas - kaže Glamočić.

Kao jedna od "sigurnih" lokacija je Banjaluka, u kojoj je predviđena gradnja elektrane-toplane, koja bi trebalo da dugoročno reši pitanje grejanja u ovom gradu, a u "igri" su i Prijedor, Bijeljina, Zvornik i Ugljevik.

- Svoju reč bi trebalo da daju i nadležni iz Elektroprivrede Srpske - dodao je Glamočić.

Gas iz Rusije bi u RS trebalo da stiže preko Turske, Bugarske i Srbije. Mesto spajanja gasovodnih cevi trebalo bi da bude između Mačvanskog Prnjavora kod Šapca i Novog Sela u Republici Srpskoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.