Izvor: Prosvetni pregled | Četvrtak, 28.11.2019.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropsku jezičku oznaku dobilo 11 najboljih projekata - Inovativna i kreativna rešenja u nastavi stranih jezika

(Foto: Lucky Business/shutterstock.com)
Evropsku jezičku oznaku, priznanje čiji je cilj da nagradi inovativna i kreativna rešenja u nastavi stranih jezika, protekle nedelje dobilo je 11 najboljih projekata, koji se primenjuju u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Nagrađeni su OŠ Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina, OŠ France Prešern iz Beograda, OŠ Svetislav Golubović Mitraljeta iz Batajnice, OŠ Olga Milošević iz Smederevske Palanke, OŠ Vasa Čarapić iz Belog Potoka, OŠ Ljuba Nešić iz Zaječara, Gimnazija Laza Кostić iz Novog Sada, OŠ Hunjadi Janoš iz Čantavira, OŠ Sonja Marinković iz Novog Sada, OŠ 23. oktobar iz Sremskih Кarlovaca i Udruženje za nemački jezik i književnost Pingpong iz Jagodine.

Prema rečima Sofije Dukić, iz Tempus fondacije, stiglo je 68 prijava, odabrani su najbolji projekti, ali svi zaslužuju nagradu, jer promovišu unapređenje jezičkih veština ne samo u prosveti, već i u široj javnosti.

- Veoma je važno da se u izučavanju stranih jezika koriste svi resursi, a to osim interneta podrazumeva i izlazak iz učionice, što češću komunikaciju, ali i povezivanje nastave sa drugim predmetima u školi, što mladima pomaže da razumeju druge kulture i da se lakše snađu u životu i poslu - rekla je ona i dodala da su projekti, prijavljeni za oznaku, morali da obuhvate jedan od jezika koji se uči u školama: engleski, nemački, francuski, ruski, španski ili italijanski.

Dodela sertifikata se od prošle godine sprovodi u Srbiji, uz podršku Italijanskog centra za kulturu, Gete instituta, Instituta Servantes, Ruskog doma, Britanskog saveta, kao i resornog ministarstva i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.