NavMenu

Priprema se projekat Tri Morave i Drina - Bez otpadnih voda u slivu reka uz izgradnju postrojenja za preradu i kanalizacione mreže

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.11.2019. 13:02
Komentari
Podeli
Reka Drina (Foto: lustra/shutterstock.com)Reka Drina
Projekat Tri Morave i Drina bila je tema sastanka koji je u Kragujevcu sa predstavnicima opština Knić, Topola i Aranđelovac i predstavnicima preduzeća JKP Šumadija i Vodovod i kanalizacija iz Kragujevca održao državni sekretar Ministarstva životne sredine Dragan Jeremić.

Država priprema novi investicioni plan u iznosu od 5 mlrd EUR, gde će ekologija zauzeti trećinu sredstava, a tema sastanka je formiranje projekta koji će finansiran tim sredstvima obuhvatiti aspekte kanalizacije, vodosnabdevanja i deponije, rekao je državni sekretar Dragan Jeremić.

- Imajući u vidu da su Tri Morave (Velika, Zapadna i Južna) i Drina, najznačajnije srpske reke, naša je intencija da one budu bez otpadnih voda i da se izgrade kompletna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionih mreža u svim naseljima i gradovima koji pripadaju slivu Morave i Drine - rekao je Jeremić.

- Projekat za koji je opredeljeno oko 1,5 mlrd EUR obuhvatiće izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže, izgradnju Postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i izgradnju primarne i sekundarne vodovodne mreže i postrojenja za pitku vodu u 45 gradova i opština u 13 okruga i rešenje pitanja deponija na osam ili devet lokacija. Prednost ovog projekta je sistem Ključ u ruke, jer bi naši potencijalni partneri radili sve od postojeće dokumentacije do kraja, a na gradovima i opštinama je da regulišu imovinske odnose na lokacijama za buduća postrojenja kao i na lokacijama gde će biti postavljene vodovodne i kanalizacione cevi - kazao je državni sekretar, navodi se na portalu Grada Kragujevca.

Sastanku je prisustvovao član Gradskog veća za unapređenje zaštite životne sredine Kragujevca Zoran Prokić koji je rekao da je grad Kragujevac domaćin jednom u nizu sastanaka koji se održvaju na nivou čitave Srbije, a povodom investicionog programa usmerenog ka otvaranju poglavlja 27 Evropske unije, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

- Imajući u vidu da sastanku prisustvuju i predstavnici Šumadijskog upravnog okruga, cilj nam je da sagledamo koje zajedničke probleme imamo, šta možemo mi da finansiramo, a šta država može da nam pomogne na putu ka Evropskoj uniji - kazao je Prokić i kao jedan od gorućih problema naveo regionalnu deponiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.