Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.11.2019.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpska industrija video-igara zarađuje između 50 i 100 mil EUR godišnje - Evo kako unaprediti poslovanje

Ilustracija (Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)
Industrija video-igara u Srbiji zaradila je tokom 2018. godine između 50 i 100 mil EUR, pokazuje izveštaj koji je izradila Srpska gejming asocijacija (SGA).

U izveštaju se takođe navodi da je prošle godine u Srbiji napravljeno više od 70 igara i da je u ovoj industriji bio zaposlen 1.281 radnik.

Takođe, svega 18% kompanija obuhvaćenim istraživanjem razvijalo je igre sa budžetom većim od 1 mil EUR, a 81% kompanija je optimistično povodom budućnosti gejming industrije u Srbiji.

- Industrija igara u svetu veća je i od muzičke i od filmske i od TV industrije. Srbija bi mogla da uzme značajan deo kolača u ovoj oblasti i to je dobra prilika za nas da se pozicioniramo kao dobra lokacija - rekao je predsednik SGA Nikola Čavić.

On napominje da je potrebno najbolje ljude zadržati u Srbiji, što znači da obrazovni sistem treba da ponudi najbolje obrazovanje, kao i da je neophodno eliministati ili umanjiti migracije.
Nikola Čavić

Takođe, prema njegovim rečima, potrebni su i finansijiski podsticaji države koja bi finansirala prisustvo domaćih kompanija i timova na konferencijama i sajmovima, kao i fondovi za finansiranje domaćih startapova.

Neophodno je, kako navodi, poboljšati i uslove poslovanja i to kroz poreske povlastice i eliministanje barijera za dovođenje velikih kompanija u Srbiju.

Čavić predviđa da će izveštaj za 2019. godinu, koji je planirano da bude objavljen na proleće 2020. reprezentovati pozitivne promene.

- Ono po čemu mislim da će 2019. biti obeležena jesu veće akvizicije koje su se desile ove godine i velike kompanije su ušle na naše tržište i dolaze da rade iz Srbije. To će gurnuti napred čitav eko-sistem. Još jedna stvar koju treba pomenuti jesu podsticaji koje je država dala ove godine, govorim o IP boksu i duplom oporezivanju troškova za razvoj projekata intelektualne svojine. Mislim da će to, ne toliko u 2019, ali da će uticati mnogo na 2020. godinu - rekao je Čavić za eKapiju.

SGA inače postoji od 2017. godine i okuplja 65 kompanija članica.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.