Izvor: Promo | Četvrtak, 28.11.2019.| 12:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

UNIDO projekat finalnog zbrinjavanja PCB opreme dodeljen kompaniji MITECO Kneževac

Dekontaminacija i uništavanje više od 340 tona PCB opreme, koja potiče iz neenergetskog sektora industrije, poput HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. (Smederevo), HIP Petrohemije (Pančevo), JKP Vodovod i kanalizacija Naissus (Niš), vršiće se u narednih godinu dana u okviru UNIDO projekta pravilnog upravljanja i finalnog zbrinjavanja PCB-a u Republici Srbiji. Nosilac projekta je kompanija MITECO Kneževac, dok su ostali članovi konzorcijuma koji realizuje projekat Elektrotehnički institut Nikola Tesla a.d. Beograd i SETCAR S.A. iz Rumunije.

Projekat čini nekoliko faza procesa finalnog zbrinjavanja PCB-a. Deklarisana PCB oprema bez ulja (PCB transformatori i PCB kondenzatori) izvoziće se na reciklažu u partnersko postrojenje SETCAR S.A. u Rumuniji, dok će se PCB ulje i PCB čvrst otpad izvoziti u pogone koji su specijalizovani za spaljivanje ove vrste otpada u Švajcarskoj i Nemačkoj. U Reciklažnom centru Kneževac, koji posluje u okviru kompanije MITECO Kneževac, vršiće se reciklaža oko 120 tona opreme kontaminirane PCB-em, nakon prethodno završene dekontaminacije.

Program eliminacije PCB-a u Republici Srbiji UNIDO sprovodi od 2017. godine i obuhvatio je izradu inventara PCB opreme i ispitivanje pojedinih lokacija zagađenih PCB-em.

Šta je PCB i zašto je posebno opasan za životnu sredinu?

Polihlorovani bifenili ili PCB jedinjenja imaju sve karakteristike opasnog otpada u koji se ubrajaju ne samo zbog svoje toksičnosti, već i zbog kancerogenosti, teratogenosti i mutagenosti. Izazivaju probleme sa imunitetom, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema (indirektnim unosom preko hrane), odnosno poseduju biohazardne karakteristike.

Zbog svog negativnog uticaja na zdravlje ljudi i biosistema predstavljaju naglašeni rizik zagađenja životne sredine, vode, vazduha i zemljišta. Neadekvatno i rizično postupanje i upravljanje ovim otpadom predstavlja jedan od najvećih problema u oblasti zaštite životne sredine.

Kontaminacija s određenog terena može dobiti razmere daleko veće od same kontaminirane površine, što utiče na ljudsko zdravlje, podzemne i površinske vode, kao i na čitave ekosisteme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.