NavMenu

Rekordna dobit i odlični poslovni rezultati Komercijalne banke - Rok za ponude za kupovinu akcija produžen do 16. decembra

Izvor: eKapija Sreda, 27.11.2019. 14:52
Komentari
Podeli
Vlaimir Medan (Foto: Komercijalna banka)Vlaimir Medan
Komercijalna banka ostvarila je u prvih deset meseci ove godine dobit od 7,744 milijarde dinara ili 66 mil EUR. To je za 10% više u odnosu na isti prošlogodišnji period, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora banke Vladimir Medan, koji očekuje da će banka završiti 2019. godinu sa profitom od 74 ili 75 mil EUR.

U poslednje dve godine, Komercijalna banka je zabeležila najbolje poslovne rezultate od postanka. I podružnice u dve susedne zemlje ostvarile su profit - onau Banjaluci od 1,1 mil EUR, a u Podgorici nešto manji. Među strateškim planovima banke je, prema rečima Medana, i otpočinjanje poslovanja u Severnoj Makedoniji i širenje u BiH. Cilj je da banka dodatn ojača poziciju značajnog regionalnog "igrača".

- Bilanska aktiva banke porasla je u prvih 10 meseci 2019. godine 6%, uz međugodišnji rast od 9%, depoziti su ostvarili međugodišnji rast od 7%. Ukupan kapital banke je porastao 10% i sada iznosi 74 milijarde dinara - kazao je Vladimir Medan.

Neto krediti stanovništvu su porasli u odnosu na isti period prošle godine 7%, a rast neto kredita privredi iznosi 5%, uz međugodišnji rast od 8%. Sve to je ostvareno uz smanjenje broja zaposlenih, odnosno, povećanjem produktivnosti.

Banka najavljuje pojačanu aktivnost u radu sa malim i srednjim preduzećima.

- Ukupni depoziti na kraju oktobra iznose 333 milijarde dinara, uz međugodišnji rast od čak 7%. Sve više građana odlučuje se da nam poveri svoj novac na čuvanje, tako da smo i u tom segmentu zabeležili rast broja štednih partija, a devizna štednja građana sada iznosi 1,764 mlrd EUR - izjavio je Medan.

Produžen rok na tenderu za Komercijalnu banku do 16. decembra

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda u postupku prodaje akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, koji ističe 2. decembra, produžen je do 16. decembra do 15.30 sati, objavilo je Ministarstvo finansija.

Rok za dostavljanje ponuda je produžen pošto su to tražili učesnici u tenderskom postupku, a javno otvaranje obavezujućih ponuda biće održano istog dana odnosno 16. decembra, navedeno je na sajtu ministarstva.

- S obzirom na činjenicu da su se učesnici u drugom stepenu tenderskog postupka obratili sa molbom da se, zbog kompleksnosti procesa, produži krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda, a imajući u vidu intenciju da se u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci a.d. Beograd dobije što više kvalitetnih ponuda, Ministarstvo finansija je odlučilo da se krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda produži na 16. decembar, do 15:30 časova po lokalnom vremenu - navedeno je u obaveštenju ministarstva.

Država je juče saopštila da je otkupila 34,58% akcija Komercijalne banke od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC). Na taj način, uspešno je završena konsolidacija vlasničke strukture i omogućeno je državi da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23% akcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.