NavMenu

Mehanička analiza zemljišta važna pre podizanja višegodišnjih zasada, ali i za bašte

Izvor: Agromedia Sreda, 27.11.2019. 11:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)Ilustracija
Mehanička analiza zemljišta važna je pre nego što se posadi višegodišnji zasad, da bi se odredio sadržaj određenih komponenti, pre svega sadržaj čestica gline. Pri zasnivanju ovih zasada dešavaju se početničke greške, koje često vrlo skupo koštaju korisnika.

Prema rečima Radmile Pivić iz Instituta za zemljište, mehanička analiza nije skupa investicija. Potrebno je utvrditi da li na određenoj dubini postoji neki nepropusni sloj koji će stopirati razvoj korenovog sistema ili dovesti do gušenja biljke, s obzirom da se podzemna voda zadržava na određenoj dubini i time guši koren.

- Postoje zahvati koji mogu da doprinesu da dođe do popravljanja tog nepropusnog sloja i do normalnog zasnivanja višegodišnjeg zasada - kaže Pivićeva.

Dodaje da je najbolje ako je površina zemljišta veća i idealno bi bilo otvoriti pedološki profil, videti koji je tip zemljišta u pitanju i na osnovu toga dobiti jednu osnovu i odrediti vodne konstante, koje posle mogu poslužiti za proračun norme navodnjavanja.

- Kompozitni uzorak obično bi trebalo uzeti sa dve dubine ukoliko su u pitanju višegodišnji zasadi i pored osnovnih parametara plodnosti dobiti bar uvid u mehanički sastav parcele na kojoj se planira zasnivanje zasada - kaže Radmilr Pivić.


Pojašnjava da se uzima uzorak sa dve dubine, 0-30 cm i 30-60 cm:

- Uzima se ašovom, gde jedan ašov ide otprilike do 30 cm dubine. Prvo se ukloni sloj vegetacije, a onda se uzme uzorak i središnji deo ašova stavlja se, ili u kesu ili po mogućstvu u plastičnu kofu ili u neki priručni sud koji se ponese. Uzme se 15 do 20 takvih "kaiševa", koji se pomešaju. Od toga se uzme uzorak srednje težine, otprilike kilogram i prosledi u laboratoriju.

Dodaje da je vrlo važno raditi analizu zemljišta i u baštama, jer nam ona može pomoći pri odabiru pravog useva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.