NavMenu

EPS-ova solarna elektrana na Drini proizvodi struju u okviru planiranih maksimuma

Izvor: Energetski portal Utorak, 26.11.2019. 17:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Tim inženjera "Drinsko-Limske HE" započeo je 2014. godine ispitivanje potencijala za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bajina Bašta. Nakon istraživanja sunčevog potencijala na teritoriji hidroelektrane "Bajina Bašta" i urađenog idejnog rešenja, od predložene četiri lokacije, stručni kolegijum pomenute hidroelektrane izabrao je "Branu Lazići" u Zaovinama. Ona je, prema njihovoj oceni, u najvećoj meri zadovoljila kriterijume – insolaciju i blizinu elektroenergetske mreže, bez eksproprijacije zemljišta i ugrožavanja biljnih i životinjiskih vrsta.

Usledila je izrada tehničke i projektne dokumentacije, a potom i izgradnja solarne elektrane "Brana Lazići". Najpre je 2016. godine u rad pušteno 110 kW, a sledeće je proizvodnja energije na 880 metara nadmorske visine planine Tare, u neposrednoj blizini Zaovinskog jezera, upotpunjena sa još 220 kW.

Postrojenje ukupne snage 330 kW se sastoji od 1.152 solarna panela. Prošle godine je generisalo 275.873 kWh čiste električne enegije.

Elektroprivreda Srbije tvrdi da su proizvodni rezultati njene solarne elektrane na Drini već nekoliko godina u okviru planiranih maksimuma, a ove su paneli, izgleda, bili posebno osunčani i, posledično, plodonosni. Za prvih devet meseci 2019. godine su proizveli više od 320.000 kWh, saopštilo je preduzeće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.