Izvor: eKapija | Utorak, 26.11.2019.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija planira izvoz poljoprivredne mehanizacije u DR Kongo

Ilustracija (Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede DR Konga Žozef Antoan Kasonga potpisali su danas Protokol o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Nedimović je istakao da će taj dokument omogućiti transfer poljoprivredne tehnologije i znanja u ovu afričku zemlju, objasnivši da će Srbija izvoziti tehnologiju iz oblasti proizvodnje semena određenih ratarskih kultura, pre svega pšenice, kukuruza i soje.

On je naveo da će delegacija Ministarstva poljoprivrede DR Konga posetiti Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS seme u Novom Sadu, a postignut je dogovor i o tome da ekipa stručnjaka iz Srbije implementira proizvodnju pšenice, kukuruza i soje na odgovarajućoj lokaciji u Kongu.

Ministar je najavio da će u drugoj polovini 2020. godine predstavnici Ministarstva sa privrednicima iz Srbije otići u DR Kongo da vide potencijale za ulaganje u sektore poljoprivredne proizvodnje.

- Konkretno, za izgradnju silosa, skladišta za svu ovu robu, i eventualno za mehanizaciju, jer su tokom razgovora predstavnici DR Konga iskazali želju da kupuju traktore iz Srbije do 80 konjskih snaga - rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, tokom posete Srbiji delegacija DR Konga će obići i kompanije koje proizvode traktore Agropanonku i Tafe odnosno IMT, navodi se na sajtu Vlade.

Ministar je naglasio da DR Kongo ima približno 90 miliona stanovnika i graniči se sa devet zemalja, što je neverovatan potencijal za trgovinu poljoprivrednim proizvodima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.