Izvor: eKapija | Utorak, 26.11.2019.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država kupila 34% akcija Komercijalne banke za 217 miliona EUR - Potencijalnom kupcu biće ponuđeno 83,23% akcija

Republika Srbija danas je otkupila udeo u kapitalu Komercijalne banke a.d. Beograd od akcionara EBRD i IFC Capitalization Fund.

Ove dve međunarodne finansijske institucije posedovale su 34,58% običnih akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, i u skladu sa uslovima i cenom definisanom Ugovorom akcionara iz 2009. godine, akcije su otkupljene za iznos od 217 miliona EUR.

- Na osnovu Ugovora, međunarodne finansijske institucije – akcionari, imaju pravo da prodaju svoje udele državi po unapred određenoj ceni, te su oni iskoristili tzv. put opciju (put option) i aktivirali je 26. marta 2018. godine, slanjem put obaveštenja Republici Srbiji. Država je bila u obavezi da postupi u skladu sa ugovornim obavezama - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ova tranaskcija usledila je nakon akvizicije 6,89% običnih akcija u vlasništvu Svedfund i DEG koja je okončana 26. juna ove godine, tako da će Republika Srbija sada posedovati 83,23% običnih akcija Komercijalne banke a.d. Beograd.

Na ovaj način, uspešno je završena konsolidacija vlasničke strukture u Komercijalnoj banci, i omogućeno je Republici Srbiji da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23% običnih akcija, a u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.