Izvor: eKapija | Utorak, 26.11.2019.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Nemačka potpisale protokol o razvojnoj saradnji - 60 mil EUR za nova ulaganja u komunalnu infrastrukturu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: muratart/shutterstock.com)
Protokol o Programu razvojne saradnje za 2019. godinu, u vrednosti od ukupno 186 mil EUR, potpisan je u Berlinu na pregovorima o razvojnoj saradnji između Srbije i Nemačke.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoran Lakićević, rekao je da će se u saradnji sa nemačkim Saveznim ministarstvom za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) i nemačkom razvojnom bankom KfW obezbediti dodatni novac za ulaganje u komunalnu infrastrukturu.

- Za Program 6, čiji se početak realizacije očekuje tokom decembra, za čiju je implementaciju bilo predviđeno 50 mil EUR, biće obezbeđeno novih 20 mil EUR od strane nemačke razvojne banke KfW i 5,4 mil EUR od nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i održivi razvoj - rekao je Lakićević, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Dodao je da će biti obezbeđeno i dodatnih 60 mil EUR za nova ulaganja u komunalnu infrastrukturu, i to 30 mil EUR za oblast vodosnabdevanja i 30 mil EUR za program čvrstog otpada, te da su ovim pregovorima otvorena vrata za nova finansiranja u čvrsti otpad i vodosnabdevanje, te da će realizacija ovih projekata trajati narednih nekoliko godina.

Vlada Nemačke do sada je uložila više od 1,9 mlrd EUR razvojne pomoći, čime je postala najznačajniji bilateralni donator i spoljnopolitički partner Srbije. U oblast komunalne infrastrukture do sada je uloženo više od 270 mil EUR u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KfW.

Delegacija nemačke strane, predvođena Folkerem Elom i Dirkom Šatšnajderom, predstavnicima Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, ukazala je na važnost zajedničkih evropskih vrednosti kao osnove za uspešnu bilateralnu saradnju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.