NavMenu

Godina za pamćenje za Topličke vinograde - Očekuju 250.000 boca vina, 90% namenjeno izvozu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.11.2019. 18:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)Ilustracija
Vinogradari Toplice, sumiraju rezultate ovogodišnje vinogradarske godine. Oni su jedinstveni u oceni, godina za pamćenje. Osim rada u samim vinogradima, vremenske prilike su im išle na ruku.

U najvećem topličkom vinogradu, koji se nalazi u selu Gojinovac, nedaleko od Prokuplja, ovogodišnja proizvodnja bila je rekordna.

- Prva berba u "Topličkim vinogradima", koji se prostiru na površini od blizu 50 hektara, bila je 2011. godine. Povećanjem površina pod vinovom lozom, povećavala se i količina ubranog grožđa. Ove godine, ubrano je 350.000 kilograma raznih sorti grožđa - izjavio je menadžer u ovim vinogradima Dragan Kovačević i dodao da je kvalitet grožđa bio izuzetno dobar.

Zavisno od sorte grožđa, procenat šećera kretao se od 23 do čak 25,4. Prema njegovim rečima, ove godine očekuje se proizvodnja skoro 250.000 boca različitih vrsta vina.

Najveće količine, skoro 90%, biće plasirane na inostrano tržište, navodi se na sajtu Prokuplja.

I u vinogradu Doja, koji se nalazi na površini od skoro 25 hektara, u Donjoj Jošanici, nedaleko od Blaca, rod je bio izuzetno dobar.

I vlasnici malih vinarija, kao što su Maletić iz Velike Plane, Aranđelović, Stanković i Strahinjićiz Prokuplja, izjavili su da je ovogodišnja godina bila izuzetno dobra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.