Izvor: Južne vesti | Ponedeljak, 25.11.2019.| 18:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kineska kompanija Xingyu gradiće farbiku u Nišu početkom 2020. - Investicija 50 mil EUR, posao za 1.000 radnika

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Iako se spekulisalo da bi kineska kompanija Xingyu mogla svoje postrojenje u Nišu da gradi na putu ka Medoševcu, u Kancelariji za ekonomski razvoj i projekte kažu da su Kinezi ipak odabrali industrijsku zonu Zapad i parcele nedaleko od aktuelnog postrojenja Leonija. Izgradnja bi trebalo da počne u prvom kvartalu naredne godine.


Investiciona vrednost projekta je 50 mil EUR, a poznata je i konačna lokacija iako je ranije bilo spekulacija da će pogon biti u Medoševcu.

- Investitor je u Pismu o namerama naveo da mu je za realizaciju projekta neophodno 13,5 ha neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Zapad u Nišu - kažu u KLERP-u.

Pojašnjavaju da je reč o lokaciji nedaleko od fabrike Leoni, preko puta Metroa, a prve lopate na lokaciji biće ukopane početkom naredne godine.

- Kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD je vodeća kompanija za dizajn i proizvodnju LED rasvete u automobilskoj industriji. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 50.000.000 evra, a kompanija planira zapošljavanje 1. 000 radnika na neodređeno vreme - pišu iz KLERP-a.

Podsetimo, ova kompanija bi u Nišu trebalo da proizvodi rasvetu za BMW, Audi, Reno, Opel i Volkswagen, ali i industrije širom sveta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.