NavMenu

Španska kompanija Navitacum dovodi investicije u solarne parkove u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.11.2019. 15:13
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Španska kompanija Navitacum angažovaće se na dovođenju investitora za projekte korišćenja obnovljive energije u Srbiji, a za investiranje su već zainteresovane velike kompanije iz Španije, Švajcarske i EU, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji u Privrednoj komori Srbije.

Sporazum o saradnji na istraživanju solarnih kapaciteta Srbije potpisali su Igor Popović, direktor Sektora udruženja privrede PKS i Francisko Gonzales, direktor Navitacuma, navodi se u saopštenju PKS.

Prema informacijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Srbija ima značajno veći broj časova sunčevog zračenja dnevno nego većina evropskih zemalja, a najbolji uslovi vladaju u jugoistočnom delu naše zemlje, što je čini primamljivom destinacijom za velike globalne investitore u ovoj oblasti, ukazano je ovom prilikom.

Direktor španske kompanije Gonzales ukazao je da postoji interes velikih kompanija iz Španije i drugih država EU, kao i Švajcarske, da investiraju u solarne parkove u Srbiji.

- Privredna komora Srbije u saradnji sa resornim institucijama, izradiće studiju o proizvodnim kapacitetima i stepenu zastupljenosti svih vidova obnovljivih izvora energije na teritoriji Srbije, posebno energije Sunca - najavio je Popović.

Upotrebom energije Sunca smanjuje se trošak energije za proizvodnju toplotne energije na bazi fosilnih goriva čime bi Srbija mogla značajno da smanjuje svoju godišnju emisiju ugljen dioksida.

Španska kompanija nije zainteresovana za subvencije države, već će predložiti drugačije modele privlačenja investitora za projekte u oblasti izgradnje postrojenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u našoj zemlji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.