NavMenu

Ugroženo 40% srpskog izvoza meda zbog amitraza, koji se koristi za suzbijanje varoe

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.11.2019. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzeće Medino doo iz Krnjeva obratilo se Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) povodom činjenice da je ugroženo 40% srpskog izvoza meda. U tekstu na sajtu SPOS-a navodi se da se nešto mora hitno preduzeti, jer pčelari u čijem medu se ubuduće budu nalazili makar i minorni ostaci amitraza, više neće moći da računaju na nesmetani plasman meda kao do sada.

- Amitraz je detektovan u apsolutno svim vrstama meda koje se otkupljuju u Srbiji. Koncentracija amitraza koja se nalazi u medu je u skladu sa regulativom, ali bilo koja detektovana količina amitraza označava med kao "med koji nije potpuno čist" - navode iz Medina.

Amitraz je akaricid koji pčelari koriste u košnici radi suzbijanja parazita varoe koji ugrožava pčele. Mnogi preparati koji se koriste na domaćem tržištu sadrže amitraz. Korišćenje amitraza podrazumeva rizik da se zagadi med. Većina sintetičkih akaricida su lipofilni i nakupljaju se u pčelinjem vosku, dok su u medu ostaci relativno niski i leže uglavnom ispod granica ostataka utvrđenih zakonom. Postoji mišljenje da je amitraz nestabilan i da se brzo razgrađuje u košnici.

- To je delimično istina, ali je bitno da se zna da se amitraz razgrađuje na niz metabolita od kojih su neki toksičniji i za ljude i za pčele. Proizvodi degradacije su 2,4-dimetilfenilformamid (DMF) i N-2,4-dimethylphenyl-n-metilfoid (DMPF) i male količine (DMA). Istraživanja poluživota razgradnje amitraza u medu i vosku su pokazala da je u pčelinjem vosku amitraz skoro potpuno razgrađen u roku od jednog dana, a u medu u roku od 10 dana. Ali, otkriveno je da DMF kao glavni proizvod razgradnje ostaje i u vosku i u medu, a njegova toksičnost kod sisara je veća nego kod amitraza - objašnjavaju.

Od stranih laboratorija Intertek i Quality Service International ova firma je dobila obaveštenje da se od januara 2018. godine primenjuje nova metoda za analiziranje amitraza, koja utvrđuje značajno veće vrednosti za amitraz jer se u obzir uzimaju i individualne vrednosti za tri metabolita amitraza: DMPF, DMF i DMA.

- To znači da pored zakonski regulisanog sadržaja amitraza inostrane laboratorije sada eksplicitno izveštavaju i sadržaj tri metabolita amitraza (ostataka nakon razgradnje) - dodaje se u tekstu.


Amitraz je zakonski regulisan u EU sa maksimalnim nivoom ostataka (MRL) od 200 ppb, što znači 200 delova na milijardu delova meda.

Treba napomenuti da uprkos uspostavljanju MRL-a, ostaci amitraza nisu prihvatljivi u nekim zemljama kao što su Italija, Francuska, Japan i Nemačka. Ove zemlje zahtevaju da kvalitet meda bude takav da se amitraz uopšte ne detektuje u medu, odnosno da njegova vrednost bude manja od 10 ppb. To znači da u medu ne sme biti ni amitraza, a ni produkata razgradnje.

- Kretanje vrednosti amitraza u medu u tekućoj sezoni u Srbiji je između 10 ppb i 60 ppb. Ovakav med se ne može prodati u Nemačkoj, Francuskoj, Japanu i Italiji. Ukoliko uzmemo podatke iz 2018. godine kada je iz Srbije ukupno izvezeno 2.745 tona meda, od toga 717 tona u Italiju, 360 tona u Nemačku i 23 tone u Francusku dolazimo do užasavajućeg podatka da se Srbija suočava sa gubitkom 40% tržišta koje je imala u prethodnoj godini samo zbog upotrebe amitraza - ističu iz preduzeća Medino.

Poručuju i da bi trebalo kombinovati druge načine uništavanja varoe, a najbolje korišćenjem više metoda: oksalna kiselina, timol, mravlja kiselina, derivati hmelja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.