NavMenu

Kako svoje potkrovlje učiniti energetski efikasnim i uštedeti?

Izvor: Promo Ponedeljak, 25.11.2019. 10:03
Komentari
Podeli
Koliko puta vam se desilo da kada prođete pored prozora osetite hladan vazduh kako struji. Nekada čak osetite i jači vetar. Da ne pominjemo to što vam je u prostoriji stalno hladno, pa i ako su radijatori vrući. Zamislite kako je tek u potkrovljima.

Kako sačuvati toplotu i energiju u svom potkrovlju?

Topla kuća, bez promaje, čini boravak u prostoru prijatnijim. Polovina energije izlazi upravo kroz krovni prozor i to zbog odabira neadekvatnog materijala, prilikom renoviranja ili kupovine novih krovnih prozora. Odabirom pravih materijala, lakše ćete kontrolisati temperaturu, a samim tim i uštedeti na računima za grejanje i uživati u toplom domu. Prilikom renoviranja prostora, važno je izolovati prostor oko prozora kako bi se sprečio protok hladnog vazduha.

Potrošnju energije u vašem domaćinstvu možete smanjiti primenom mera energetske efikasnosti i odabirom energetski efikasnih tehnologija. Na taj način se ostvaruju finansijske uštede, osigurava se komfor stanovanja i doprinosi zaštiti životne sredine.

Dakle, dobro rešenje bi bilo ugradnja i krovnih prozora koji imaju energetsku efikasnost.

Ugraditi krovni prozor znači i instalirati i povezati čitav niz proizvoda, zahvaljujući čijem sistemu koji zajedno čine, pružaju sigurnost i komfor. Tako da, pored krovnog prozora, tu su i opšivka, termo i izolacioni BDX set, hidroizolacioni BFX set, kao i parna brana.

Krovni prozori vole "zubato sunce"

Iskoristite preostale sunčane dane i sunčeve zrake za besplatno zagrevanje doma. Iako nam dolazi zimski period, krovni prozori će omogućiti više toplote u prostorijama, više nego što će izgubiti.

Prirodno svetlo poboljšava naše zdravlje i pozitivno utiče na naše raspoloženje, dnevni bioritam i imunitet. Istovremeno, prirodno svetlo koje dolazi kroz krovne prozore, takođe omogućuje toplotu, što je prednost tokom hladnijeg perioda.

Pored toga, ono što je jako bitno za kvalitet života, jeste i zvučna izolacija. Mnoge kuće su u neposrednoj blizini prometnih ulica ili gradskih centara, a buka koju stvaraju vozila i ljudi može negativno uticati na osećaj prijatnosti u vašem domu.


Stariji prozori imaju uski profil okna, sa jednostrukim staklom i bez prilagođavanja u zavisnosti od različitih vremenskih uslova, što omogućava da zvuk lakše dopre u kuću. Moderni prozori imaju više slojeva stakla i čvrste profile, samim tim - izolacija je mnogo efikasnija.

Ušuškan prozor bez promaje, manje spoljašnje buke, manji gubitak toplote zimi, manja potreba za hlađenjem leti - razlozi su zbog kojih je VELUX pre par godina kreirao novu seriju prozora sa energetski efikasnim trostrukim staklom za Uw 1,1 i ThermoTechnology™ izolacionim sistemom.

Ovi energetski efikasni proizvodi su odobreni od Evropske banke za obnovu i razvoj, kao proizvodi čijom kupovinom možete dobiti EU bespovratna sredstva 15 do 20% od odobrene vrednosti vaše investicije, ukoliko ste korisnik GEFF kredita. Dodatne informacije o ovom proizvodu možete pronaći na VELUX sajtu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.