Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.11.2019.| 06:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uvodnik

Sa svojom povoljnom geostrateškom pozicijom Srbija predstavlja atraktivnu destinaciju za privlačenje velikih investicija. Dolazak multinacionalnih kompanija u našu zemlju, ali i niz projekata koji su započeti ili realizovani u prethodnih nekoliko godina, dobar su signal za sve strane investitore.

Otvaranje auto-puteva i izgradnja novih, obnova pruga kao i ulaganje u vodni i vazdušni saobraćaj, važan su preduslov za efikasno poslovanje svih učesnika u lancu transporta i logistike. Iako ovaj sektor beleži značajan razvoj, šanse za unapređenje i dalje su velike.

Zadržavanje kamiona na graničnim prelazima i dalje je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju špediterske i logističke kompanije. Spore i komplikovane procedure, trgovinske barijere, ali i uvođenje nekih lokalnih ograničenja dodatno otežavaju rad, ali i prouzrokuju značajne gubitke na području transporta i logistke.

Nadležni najavljuju da će biti poboljšanja i u ovim segmentima, pa je nedavno najavljeno uspostavljanje zone "mini Šengena", a najavljeno je i ulaganje u granične prelaze, koja će unaprediti postojeću situaciju i obezbediti brži protok roba, pa samim tim i efikasnije poslovanje transportnih i logističkih kompanija.

Tragom vesti o najavljenim ulaganjima u sve vidove transporta u Srbiji, eKapija se u Tematskom biltenu, koji je pred vama, pozabavila infrastrukturnim projektima koji su pokrenuti u poslednjih nekoliko godina. Dotakli smo se i izazova sa kojima se suočavaju logističke kompanije, ali i mogućnostima za njihovo prevazilaženje.

Reč smo dali i glavnim akterima na tržištu transporta i logistike, koji su nam dali svoje viđenje situacije na terenu, ali i predstavili svoje poslovanje, proizvode i usluge koje nude korisnicima.

Kroz razgovore sa nadležnim institucijama, stručnjacima i predstavnicima kompanije otkrili smo da se stvari u Srbiji pokreću, te da su šanse i potencijali za razvoj ogromni. Da li ćemo umeti da ih iskoristimo, ostaje da se vidi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.