NavMenu

Zabrana uvoza svinjskog mesa iz Srbije pogurala proizvodnju u BiH

Izvor: Tanjug Subota, 23.11.2019. 16:37
Komentari
Podeli
(Foto: yamix/shutterstock.com)
Zabrana uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije pogurala je domaću proizvodnju u BiH, a posebno prerađivače. Neki prerađivači već su uveli drugu smenu, ali i potpisali ugovore sa proizvođačima iz Srbije za koje rade uslužno.

- Svi smo povećali proizvodnju, što je i logično, jer je nastao manjak na tržištu. Ovo je prvi put da se poklopilo da domaća industrija profitira i da se proba da ostanemo na tržištu ako budemo imali kvalitet i kada sve ovo prođe", rekao je Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije Trivas i potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Da je na tržištu manjak, pre svega prerađevina koje dolaze iz Srbije, govore i podaci o uvozu Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Prošle godine, recimo, u septembru i oktobru u BiH je iz Srbije uvezeno 55.546,04 kilograma svinjskog mesa i prerađevina od mesa vrednosti 32,3 miliona KM, dok je u septembru i oktobru ove godine taj uvoz iznosio "svega" 3.377,28 kilograma ukupne vrednosti 19,1 milion KM.

Inače, zabrana uvoza svinjskog mesa iz Srbije uvedena je početkom avgusta po nalogu Kancelarije za veterinarstvo BiH i to zbog afričke kuge svinja koja se pojavila u Srbiji, prenose banjalučke Nezavisne.

Trenutno je u BiH, što se tiče svinjskih prerađevina, dozvoljeno uvesti jedino konzervirani program, jer se proizvodi na temperaturi od 120 stepeni, dok su ostali proizvodi zabranjeni za uvoz.

- Ta mera zabrane trajaće najmanje godinu ili dve i to je prilika da osvojimo tržište i da cenom i kvalitetom ostanemo na njemu i nakon što prestane zabrana koja postoji. Ovo je prilika i za domaće proizvođače mesa - rekao je Vasić, čija firma je već potpisala ugovor sa Mesnom industrijom Gombit za koju uslužno rade.


Za razliku od Vasića, koji kaže da je zabrana uvoza svinjskog mesa i prerađevina od mesa iz Srbije šansa za domaće proizvođače i uzgajivače svinja, Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da od toga nema ništa i da to što su domaći prerađivači povećali proizvodnju uopšte neće uticati na njih.

Domaći prerađivači svakako uvoze otpad iz Evrope i ne uzimaju uopšte domaće svinje. Nama iz Srbije dolazi mali deo svežeg mesa i mi od te zabrane nemamo ništa, niti smo šta osetili u ovih nekoliko meseci, osim toga da prerađivači povećavaju uvoz iz inostranstva i na taj način direktno uništavaju domaću proizvodnju - rekao je Maljčić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.