NavMenu

Rusi u Pirotu prave unikatne brvnare po kanadskoj tehnologiji

Izvor: Pirotske vesti Subota, 23.11.2019. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kletr/shutterstock.com)Ilustracija
Ruska kompanija Loghandhouse od pre godinu dana počela je sa radom u Pirotu, u Slobodnoj zoni Pirot. Ova kompanija jedina na teritoriji bivše Jugoslavije pravi brvnare i šumske kolibe od drveta po kanadskoj tehnologiji.

Osim brvnara, kompanija vlasnika Kirila Sokolova u Pirotu pravi i saune, nameštaj, skulpture, i sve to tradicionalnom ručnom izradom, a svaki proizvod je unikat. Upravo to je glavni adut ove kompanije, čiji su proizvodi sve traženiji, posebno na nemačkom tržištu.

- Glavni razlozi za dolazak u Pirot iz Sankt Petrburga su pogodnosti Slobodne zone Pirot i Grada Pirota, ali i činjenica da je reč o veoma mirnom mestu za život, sa prelepom okolinom, sredini idealnoj za odgajanje dece i generalno prelepim gradom sa neverovatnom hranom, kažu za Pirotske vesti vlasnici firme Kiril Sokolov i njegova supruga Irina Abramajan.

Njima u upravljanju firmom svakodnevno pomaže Ruskinja Julija Živković, koja već više od deset godina živi u Pirotu i sada je asistent direktora ove kompanije, koja se i sirovinom snabdeva sa Stare planine.

-U Pirot smo došli pre godinu dana. Hteli smo da sa porodicom promenimo sredinu, klimu ali i iz mnogih drugih razloga. Imali smo mogućnosti da odemo i u druge sredine, ali smo odlučili da svoj posao ručne izrade različitih šumskih kuća po kanadskoj tehnologiji koju praktično na prostoru bivše Jugoslavije niko ne koristi. Reč je o veoma interesantnim proizvodima koji imaju dobar plasman Evropi, gde se ova tehbologija i ručni rad izuzetno cene. Odlučili smo da ovde pokrenemo biznis, još uvek se razvijamo kao kompanija, a mnogo nam znači pomoć sa svih strana, radimo na prostoru Slobodne zone Pirot gde imamo brojne pogodnosti. To je netipično za evropske zemlje - ističe Sokolov.

On dodaje da u Srbiji polako raste tražnja za njihovim proizvodima.

- Sve veći broj ljudi se interesuje za naše proizvode koji su po ceni veoma konkurentni i potpuno ekološki, a uz to je i snažan estetski momenat. Zbog toga veoma ozbiljno razmišljamo i o srpskom tržištu. Planiramo i da uključimo nekog partnera iz Srbije kako bismo lakše razumeli srpski biznis mentalitet - navodi Sokolov.


Ističe da je život u velikom gradu kakav je Sankt Peterburg, sa veoma brzim ritmom života i u kojem je u fokusu svega novac, teško normalno vaspitavati decu.

- Zbog toga smo izabrali državu i grad u kojem bismo mogli da se mirno bavimo biznisom, a da ujedno imamo i kvalitetan društveni život. Izbor je pre svega pao na Srbiju kao na naš bratski narod koji je i po mentalitetu i tradiciji nama veoma blizak, ali i po mnogim drugim parametrima - kaže Kiril i dodaje da je sa suprugom Irinom posebno srećan jer su se njihova deca, šestogodišnja devojčica i petnaestogodišnji srednjoškolac, fenomenalno uklopili, uveliko govore srpski jezik i imaju svoje drugove.

Loghandhouse u Rusiji radi već deset godina, tamo imaju dva pogona, a interesantno je i da u Rusiji i u Pirotu imaju svoje umetnike koji svim proizvodima koji izađu iz pogona ove kompanije, daju autentičnost, unikatnost, ali i umetničku vrednost, što je zaista jedinstveno i što proizvode ove kompanije izdvaja od ostalih.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.