Izvor: B92/eKapija | Subota, 23.11.2019.| 14:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šaranović izgubio - Braća Pivac postala većinski vlasnik Kraša

(Foto: Youtube screenshot)
Kraš ESOP prodao je sve svoje deonice Kraša Mesnoj industriji braće Pivac, saznaje Večernji list.

Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati sveukupno 49,18% deonica kompanije, ali većinu deonica s pravom glasa.

Radnicima Kraša, koji su deoničari u Kraš ESOP-u Pivci će platiti najmanje 860 kuna po deonici, a obvezali su se da zadrže sva radnička prava na duži rok. Takođe ne smeju da prođaju deonice trećoj osobi bez garancije radničkih prava, koja su veća nego ona sadržana u Zakonu o radu, piše Večernji list.

Ovim dogovorom koji je u formalnom smislu omogućen odlukama skupštine Kraš ESOP-a, a koja je održana u petak uveče, Pivci su stekli kontrolu nad firmom i odbranili se od pokušaja preuzimanja od strane Nebojše Šaranovića, preduzetnika koji je preko svoje firme Kapa Star Limited agresivno kupovao deonice na Zagrebačkoj berzi te je ulaganjem vise od 45 mil EUR kupio 25,7% udela, prenosi B92.

Nedavno je putem medija radnicima za udeo ponudio 130.000 kuna, odnosno oko 869 kuna po deonici, ali je ponuda braće Pivac, koja je, kako navodi Večernji list, uključivala i sigurnost za zaposlene, očigledno bila bolje prihvaćena. Bitka za Kraš je ovim završena, a time i trka za deonicama koja je obeležila poslovnu godinu na tržištu kapitala.

Hrvatski portal je ranije javio da se na radnike Kraša vrši pritisak da ne prodaju deonice srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću, mada je on dao daleko najbolju ponudu i podigao cenu Krašovih deonica sa 400 kuna (oko 54 EUR) na više od 1.000 kuna (oko 134 EUR).


Kappa star spremna da bude manjinski akcionar

Kompanija Kappa Star Limited spremna je da bude aktivan manjinski akcionar Kraša, izjavio je vlasnik Kappa Stara Nebojša Šaranović.

U saopštenju Kappa Stara se navodi da će delovanje te kompanije "biti usmereno na dobrobit kompanije i radnika".

- Od početka su nas upozoravali na sinhronizovano delovanje Mesne industrije Pivac i Kraš Esopa, tako da ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takve spekulacije. To sinhronizovano delovanje je i formalno potvrđeno potpisom ugovora - navedeno je u saopštenju kompanije Kappa Star.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.