Izvor: eKapija | Petak, 22.11.2019.| 11:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo kako će izgledati jezero Pariguz u Resniku - U toku tender za izbor izvođača radova

Budući izgled jezera Pariguz u Resniku
Gradska Opština Rakovica još 2013. godine pokrenula je inicijativu za izgradnju sportsko-rekreativnog centra na jezeru u Resniku. Radovi na uređenju trebalo bi da otpočnu čim se izabere izvođač radova. Završetak radova planiran je za period proleće 2020. godine, a predračunska vrednost radova prve faze iznosi 20 miliona dinara.

- Na inicijativu Opštine Rakovica 2014. godine Skupština Grada Beograda donela je odluku o izradi Plana detaljne regulacije pod nazivom PDR-a za sportski centar Jezero u Resniku, Gradska Opština Rakovica i Voždovac. Ovaj projekat je okončan 2017. godine i tada su se stvorili uslovi za realizaciju ove ideje. U toku 2018. godine urađen je projekat pod nazivom Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik kojim je konkurisano kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Projekat je prihvaćen i odobrena su sredstva za njegovu realizaciju - kažu za eKapiju iz GO Rakovica.
PDR-a za sportski centar Jezero u Resniku
Sredinom oktobra 2019. potpisan je ugovor o realizaciji projekta, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

- Javna nabavka za izbor izvođača je u toku, a završetak radova planiran je za period februar–mart 2020. godine, u zavisnosti od vremenskih uslova - kažu iz Opštine.

U prvoj fazi predviđeno je postavljanje plutajućeg objekta-pontona, izgradnja parking prostora, odmorišta i prilaznog stepeništa, dok druga faza obuhvata izgradnju pešačke staze, dva odmorišta i mobilijara.

Kako je ranije najavljeno, u poslednjoj, trećoj fazi, predviđeno je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.

Jezero u Resniku, u Beogradu poznato pod imenom Pariguz, nastalo je izgradnjom brane krajem osamdesetih godina prošlog veka. U prethodnom periodu izrađen je plan detaljne regulacije, studija o izvodljivosti i idejno rešenje sportsko-rekreativnog kompleksa. Institut Jaroslav Černi izradio je "Projekat čišćenja jezera", dok je urađena i posebna brošura za potencijalne investitore. Krajem prošle godine urađeno je i mapiranje jezera, što je osnova za njegovo čišćenje, a trasirana je i saobraćajnica koja vodi ka jezeru.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.