NavMenu

Veliki udeo iz Srbije - korporacija S&T iz Beča najbolja u srednjoj i istočnoj Evropi u pružanju IT usluga

Izvor: Politika Utorak, 03.11.2009. 09:20
Komentari
Podeli

Kada prestignete IBM, "Oracle", "Deloitte" i SAP u udelu na tržištu (i prihodu), znajte da ste se vinuli veoma visoko. Takav podvig ostvarila je korporacija S&T (System and Technology), sa sedištem u Beču (posluje u 21 zemlji), čiji se jedan veliki ogranak nalazi u Beogradu.

Na temelju podataka "Gartnera", najuglednije savetodavno-analitičke kompanije u svetu za informatičko-komunikacione tehnologije (ICT), u pružanju usluga prošle godine u srednjoj i istočnoj Evropi ostavila je iza sebe nekoliko takmaca dostojnih svakog divljenja. Imala je udeo u poslovnom kolaču od 9,2%, a to pretvoreno u novac iznosi 150 mil USD.

Početkom jula 2009. godine "Gartner" je objavio izveštaj pod nazivom "Dejtakvest uvid: udeo na tržištu vodećih 10 konsalting provajdera, svetskih i regionalnih, u 2008. godini". U studiji su, kako nas obaveštava direktor za Srbiju dr Petar Kočović, obuhvaćeni sledeći regioni: Severna Amerika, Latinska Amerika, Zapadna Evropa, Istočna Evropa, Bliski istok i Afrika, Azija/Pacifik i Japan.

Ključni nalazi su:

- Godinu 2008. je odlikovao dobar rast do septembra 2008 godine, kada se dogodio pad. Pa ipak, zabeležen je godišnji porast od 8,8%;

- Veliku četvorku predstavljaju: "Deloitte", "Ernst&Young", KPMG i "Pricewaterhouse Coopers";

- Svaka od vodećih 10 prikazale su rast u 2008 godini.

Odeljak u našoj zemlji (S&T Serbia) dao je veliki doprinos ukupnom postignuću. Naime, rešenja i usluge godinama unazad čine blizu 70% svih prihoda koji se ostvaruju na domaćem tržištu. A u celoj korporaciji to učešće predstavlja gotovo polovinu prihoda, ostalo je od plasmana infrastrukturnih rešenja.

Prema rečima direktora mr Predraga Vraneša, koji taj posao obavlja od osnivanja 1996. godine, ovakav uspeh bio bi nemoguć bez strateških korisnika u nas – "Telekoma Srbija", "Elektrosrbije", "Telenora", "Dijamanta", "Lukoila", "Pošta Srbije", "Victoria group", SBB-a, Alpha, Komercijalne i Intesa banke i mnogih drugih.

Usmerenje na usluge i rešenje pokazalo valjanim, ali iziskuje, pre svega, visokokvalifikovane stručnjake, vrhunsko poznavanje informatičkih tehnologija i savršeno razumevanje poslovanja korisnika.

Srpski ogtranak diči se i drugim laskavim merilima: ima najveći broj SAP referenci i sertifikovanih i iskusnih SAP konsultanata u Srbiji; a prošle godine bio je jedini SAP partner sa zlatnim statusom; jedini je partner u Srbiji kompanije "Infor" (vodeće u poslovnim rešenjima za srednja preduzeća), a u poslednje vreme ima blisku saradnju sa "Oracleom".

Težište informatičih tehnologija se prebacuje sa računarske infrastrukture – hardvera na poslovna (softverska) rešenja i savetodavne usluge, pre, u toku i posle uvođenja. Dotično tržište u Evropi polako dolazi do zasićenja, očekuje se da će u Srbiji tek uzeti maha.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 03.11.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.