Izvor: eKapija | Sreda, 20.11.2019.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Multikongres Serbian Visions 22. i 23. novembra u Beogradu - Prilika za susret civilnog društva i kompanija

U predstojeći petak i subotu (22. i 23. novembra) u Beogradu će peti put biti održan multikongres Serbian Visions, koji organizuje Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS).

Organizatori kongresа u hotelu Radisson Collection, Old Mill Belgrade najavljuju ga kao jedinstvenu priliku da se na jednom mestu susretnu predstavnici civilnog društva, nevladinih organizacija (NVO) i stručnih asocijacija i razgovaraju o temema koje će doprineti poboljšanju poslovanja kompanija i razvoju privrede u celini.

Martin Knapp, direktor Nemačko-srpske privredne komore, istakao je da civilno društvo, NVO i strukovne organizacije igraju važnu ulogu u razvoju zemlje i društva.

On je naveo da je AHK Srbija ove godine organizovao 40 manifestacija iz oblasti obrazovanja, kulture, bezbednosti, ekologije, evrointegracija..., a da ovaj multikongres objedinjuje sve te teme, što je, kako je rekao, recept za uspeh kongresa i velika prednost za institucije, jer na taj način dobijaju mnogo širu publiku.

- Multikongres Serbian Visions je vizija za budućnost Srbije. To je prilika da se sretnu svetovi koji u svakodnevnom radu i životu možda nemaju prilike da se nađu na istom mestu i razgovaraju o istim temama - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS i najavio mnogo različitih tema o kojima će na kongresu biti reči.

On je izdvojio četiri teme koje će PKS na kongresu predstaviti u formi panela.

- Prva tema je vezana za sertfikaciono telo i predavanje će biti na temu elektronskog pečata i potpisa u oblaku. Mi očekujemo da za nekoliko meseci PKS bude sertifikovana da izdaje elektronski potpis i pečat kao "cloud based" dokument, što će doneti ubrzanje razvoja digitalne transformacije privrede i veliko pojeftinjenje, ne samo za kompanije, nego i za državu - najavio je Vesović.

Druga tema o kojoj će na kongresu biti reči je prezentacija mape puta cirkularne ekonomije. Vesović je napomenuo da PKS trenutno sprovodi Akademiju cirkularne ekonomije, i istakao da će princip cirkularne ekonomije mnogim kompanijama doneti velike uštede i omogućiti nove vidove poslovanja.

Na trećem panelu u organizaciji PKS razgovaraće se o podršci investicijama.

- Mnogo se više čuje o stranim investicijama, ali za nas je izuzetno važno i na koji način domaće kompanije investiraju.

Mnoge kompanije ne znaju da postoje podsticaji investicijama ne samo na republičkom nivou, već i na lokalu, a to je vrlo važno i mi ćemo na kongresu zato predstaviti pregled svih podsticaja i na nivou republike i na lokalu - kazao je Vesović.

Četvrta tema koju je najavio je aktuelna za početnike u poslovanju, odnosno startape.

- To je program promocije preduzetništva i samozapošljavanja. On je podržan od strane KfWa i ralizuje se u saradnji sa državnim organima. PKS ima zadatak da podrži početnike u poslovanju i koji žele da apliciraju za kreditna sredstva, a značajno je da je država obezbedila sredstva za garanciju tih kredita i da sada po prvi put možete da dobijete kreditna sredstva iako je kompanija recimo tek osnovana i nema nijedan završni račun, dakle ne morate da polažete garanciju za ta sredstva. A ukoliko taj program realizujete u skladu sa svim principima dobre poslovne prakse, moći ćete da ostvarite subvenciju od 20%, što znači da deo tih sredstava neće morati da se vrati - najavio je Vesović.

On je dodao i da će kompanije koje uđu u ovaj program automatski ući i u mentoring program PKS, u okviru kojeg će imati petodnevnu obuku o tome kako da naprave biznis plan i na osnovu tog dokumenta će u izabranim bankama moći da dobiju kredit.

Najzad, Vesović je istakao da će na kongresu biti reči i o dualnoj edukaciji, jer je, kako je rekao, to odgovor na pitanje kako da privreda dobije kadrove koji su spremni da počnu da rade odmah, kako kompanije ne bi morale u startu pri zapošljavanju da ulažu u njihovu dodatnu edukaciju.

- Sistem obrazovanja mora da bude što bliži potrebama privrede - pručio je Mihailo Vesović.

Multikongresu Serbian Visions će 22. novembra prethoditi Konferencija Zapadnog Balkana i nemačke privrede. Skup pod nazivom Investicije - Dobavljačke inicijative – Mobilnost, koju organizuje AHK Srbija pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede i energetike SR Nemačke, a u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu – Istočnoevropska asocijacija nemačke privrede (OA), biće prilika da nemački privrednici i stručnjaci iz Srbije i zemalja Zapadnog Balkana razgovaraju o nemačkim inicijativama, ekonomskom razvoju i novim uslovima emigriranja u Nemačku.

- Na jednom od panela biće analizirano stanje zajedničkih projekata Nemačke i Srbije. Govoriće se i o nemačkim investicijama u Srbiji, s obzirom da u Srbiji trenutno posluje 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi - rekao je Knapp.

Osim toga, dodao je, ovaj panel uključiće i temu pod nazivom "Dobavljačke inicijative" i otvoriti mogućnost da srpske firme stupe u kontakt sa nemačkom industrijom u ulozi dobavljača.


Novi uslovi za emigriranje u Nemačku

Na Konferenciji Zapadnog Balkana i nemačke privrede u okviru posebnog panela biće reči o emigracijama stanovništva Zapadnog Balkana u Nemačku.

- Govoriće se o novom nemačkom zakonu o emigraciji. Naime, od 1. marta sledeće godine odlazak u Nemačku će biti olakšan, ali ne i za građane Zapadnog Balkana, koji su od 2016. imali privilegiju olakšanog emigriranja, ali će ona sada biti ukinuta i na snagu će stupiti ista emigracije za ceo svet - kazao je Knapp i dodao da će neki od novih uslova za emigraciju biti veći nivo znanja nemačkog jezika, kao i uvođenje starosne granice.

Najzad, u okviru konferencije čuće se i da li će se emigracije odraziti na privredu Zapadnog Balkana.

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.