Izvor: Tanjug | Sreda, 20.11.2019.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Bankarstvo u senci" najveći rizik za finansijski sistem evrozone

Ilustracija (Foto: cozyta/shutterstock.com)
Uglavnom neregulisano "bankarstvo u senci" i anemična profitabilnost tradicionalnih zajmodavaca spadaju u najveće rizike za finansijski sistem evrozone, ocenila je Evropska centralna banka u najnovijoj proceni stabilnosti bankarskog sektora.

Precenjena vrednost stambenih nekretnina takođe zahteva mere intervencije, dok "hlađenje" na prethodno "pregrejanom" tržištu komercijalnih nekretnina povećava izglede za povlačenje investitora a time i rizik od kraha, dodaje ECB.

Pretnje po finansijski sistem evrozone se već godinama nagomilavaju, pošto ultra-niske kamatne stope ECB-a umanjuju zaradu banaka, podižu zaduživanje i podstiču prekomerno preuzimanje rizika, navodi agencija Rojters.

Ubrzani uspon "bankarstva u senci" posebno je zabrinjavajući za regulatore, jer su ovi entiteti izloženi labavijim propisima, a vlastima manjkaju ovlašćenja da ograniče neke od njihovih brojnih aktivnosti.

Iz ECB-a poručuju da "bankarstvo u senci" raste na uštrb tradicionalnih kreditora, koji su pritisnuti velikim regulatornim opterećenjima, odnosno "nasleđem" globalne finansijske krize koje i dalje prisiljava mnoge da akumuliraju kapital.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.