NavMenu

Na ekonomiji Poljoprivredne škole u Futogu postavljen plastenik namenjen srednjoškolcima, ali i drugim mladim i nezaposlenim ljudima

Izvor: eKapija Sreda, 20.11.2019. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Vojvodine)
Poljoprivredna škola u Futogu dobila je savremeni plastenik nabavljen u okviru realizacije međunarodnog projekta Agrino. Cilj je da se u poljoprivrednim školama u pokrajini unapredi dualno obrazovanje učenika uz primenu najsavremenije opreme, navodi se na sajtu Vlade Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević podsetio je na to da su eksperimentalni plastenici u okviru ovog projekta, sufinansiranog iz Interreg - IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020, osim u Poljoprivrednoj školi u Futogu, smešteni i u srednjim poljoprivrednim školama u Rumi i Vršcu, kao i na oglednom imanju novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

- Projekat se realizuje zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju ideje sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fondom za evropske poslove u Novom Sadu. Do 30. novembra završavamo kompletnu realizaciju ovog projekta, čija je ukupna vrednost preko 325.000 EUR - rekao je Radojević.

Osim srednjoškolcima, plastenik je namenjen svi mladim i nezaposlenim ljudima u seoskim sredinama, kako bi unapredili svoju proizvodnju i kapacitete u oblasti povrtarstva. Vrednost jednog plastenika je 14.000 EUR.

- Na javni poziv javilo nam se preko 250 zainteresovanih proizvođača za korišćenje plastenika, u okviru poljoprivrednih škola gde su smešteni - dodao je Radojević i naveo da se u ovim plastenicima 12 meseci mogu uzgajati različite vrste povrća uz najsavremenije mobilne aplikacije, koje regulišu temperaturu i vlažnost zemljišta i vazduha.


Da je potrebno animirati mlade ljude da upisuju poljoprivredne škole i fakultete, kako bi im se približila ta struka kao interesantna i isplativa, poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević:

- Đaci ove škole, koja je istovremeno i jedna mala fabrika, imaju dodira sa svim onim tehnologijama, znanjem i modernom naukom, kojima sutra treba da vladaju dok budu radili ono za šta se školuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.