Izvor: Južne vesti | Sreda, 20.11.2019.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pirotska Toplana adaptira mašinska postrojenja za prelazak na gas - Uskoro tender za izbor snabdevača

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Kako bi prešli sa mazuta na gas, Gradska toplana u Pirotu adaptira svoja mašinska postrojenja, a kako kaže direktor Bratislav Ćirić, radovi bi trebalo da se završe do kraja godine, kada bi novi sistem trebao i da se isproba.

Iako Pirot nije povezan na gasovod, u pirotskoj Toplani su ponašli rešenje da smanje zagađenje vazduha - ubuduće će mazut zameniti komprimovani gas koji će se svakodnevno dopremati u Pirot.

Radovi na adaptaciji instalacija su u toku, a direktor Bratislav Ćirić kaže da je rok za završetak radova do polovine decembra.

- Izvođač je uveden u posao, pripremni radovi su završeni. Radi se o sistemu ključ u ruke, projekat i dozvole su završene. Trenutno se radi na mašinskim instalacijama, nakon toga idu zemljani radovi za prihvat kamiona sa kompromitovanim gasom, pa elektro radovi - kaže Ćirić.

Kaže da radovi idu po planu i da nema indicija da će rokovi biti probijeni. Oko 3.000 korisnika u Pirotu bi od Nove godine trebalo da se greju na ekonomičniji i čistiji energent koji će manje zagađivati okolinu.

- Gas će se transportovati u posebnim kamionima "trejlerima" pod velikim pritiskom, a oprema koju ograđujemo spušta pritisak za naše gorionike. Kamioni će stizati iz dana u dan. Sistem je dovoljan za naše potrebe, u svakom trenutku će biti jedan "trejler" u funkciji, jedan u rezervi i jedan u transportu - objašnjava direktor.

Procedura za izbor firme koja će komprimovanim gasom snabdevati Toplanu tek predstoji, a vrednost radova na adaptaciji postrojenja iznosi 15,5 miliona dinara i finansira ga Toplana iz svog budžeta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.