Izvor: Balkan Green Energy News | Sreda, 20.11.2019.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Energetska zajednica: Srbija i BiH verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo OIE do 2020.

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina i Srbija verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo obnovljivih izvora energije do 2020. godine, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Energetska zajednica je ove nedelje bila domaćin tri događaja o tome kako poboljšati razvoj obnovljivih izvora energije i olakšati njihovu integraciju na tržište energije kako bi se omogućila energetska tranzicija. Pronalaženje pravih politika i mera za pogodan okvir za obnovljive izvore energije, kako je naveo Sekretarijat, je od ključne važnosti jer mnoge članice Energetske zajednice kasne u ispunjavanju svojih ciljeva za udeo OIE do 2020. godine.

Kada je reč o cilju od 10% za udeo obnovljivih izvora energije u sektoru saobraćaja, koji je definisala Energetska zajednica, nijedna članica neće ga ispuniti, s obzirom da su njihovi udeli trenutno nula ili blizu nule. Kompletni ažurirani podaci za sve članice biće dostupni u Godišnjem izveštaju za 2019, koji će Sekretarijat uskoro objaviti, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Manjak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grejanje, označen je kao ključan nedostatak za precizno praćenje napretka u ispunjavanju ciljeva

Sekretarijat je istakao da nedostatak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grejanje, onemogućava precizno praćenje napretka članica Energetske zajednice, ali i pripremu verodostojnih projekcija za integrisane nacionalne energetske i klimatske planove (NEKP) do 2030.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.