Izvor: RTS | Utorak, 19.11.2019.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vinogradi oživljavaju širom Srbije - Tri puta više novca za vinogradare u 2020. godini

Ilustracija
U agrarnom budžetu za sledeću godinu najviše novca opredeljeno je za subvencionisanje poljoprivrede. Čak tri puta više dobiće vinari i proizvođači organske hrane. Taj novac doprineće rastu površina pod vinovom lozom.

Pojavljuju se i novi vinari i porodične, bratske vinarije, a naša vina osvajaju i značajne nagrade na najvećim svetskim festivalima.

Braća Stojšić, vlasnici vinarije Selekta, u banatskoj Gudurici krenuli su očevim stopama. Ivan uveliko obilazi imanja po Francuskoj, a Jovan još uči u vinariji, podrumu i vinogradima. Na njihovih 26 hektara nadomak guduričkog brega dobro rađaju pinoi, kaberne sovinjon, rizling.

I u čuvenoj Župi više je vinograda. Naši prokupac i tamjanika traže svoje mesto na svetskoj pijaci. Braća Rajković zasnivaju nove zasade, primenjuju savremene tehnologija gajenja grožđa i spravljanja vina.

Dragomir Rajković, vinar iz Gornje Zleginje kaže da je sa bratom vinograd gradio na devastiranom i zapuštenom terenu:

- Morali smo prvo da uradimo asanaciju prostora. Poorali smo u proleće, a krajem maja je posađeno. Ova tamjanika je peta godina, zasad površine hektar i 20. Imamo još 80 ari. Što se tiče grožđa, za sada je izvanredno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.