NavMenu

Postrojenja za preradu otpadnih voda gradiće se u Novom Pazaru - Požežina će dobiti fabriku na više od 26.000 m2

Izvor: eKapija Utorak, 19.11.2019. 14:22
Komentari
Podeli
Površina kompleksa za PPOV označena žutom bojom (Foto: Print screen)Površina kompleksa za PPOV označena žutom bojom
Vlada Srbije u oktobru je donela rešenje o eksproprijaciji zemljišta, u cilju izgradnje postrojenja za preradu, odnosno prečišćavanje, otpadnih voda (PPOV) u Novom Pazaru.

Cilj je da se najveći broj reka i deonica na njima održi u I, IIa i IIb klasu kvaliteta, odnosno da se vrati u te klase, u koliko su u gorem stanju, navodi se u nacrtu Plana detaljne regulacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Novog Pazara.

Planiran obuhvat kanalizacione infrastrukture za otpadne vode naselja poklapa se sa budućim širenjem obuhvata gradskog vodovoda Novog Pazara na pojedina naselja u njegovoj rubnoj zoni i na širem gravitacionom području, i to: duž Banjske (Izbičke) reke na naselje Izbice; duž Trnavske reke na naselja Osoje i Trnava; duž Jošanice na naselja Ravan, Paralovo, Šutenovac, Mur i Bajevica; (duž gornjeg toka Raške na naselja Pobrđe, Dojeviće, Barakovci, Varevo i Šavci; duž Ljudske reke na naselje Rajčinoviće; duž Deževske reke na naselja Miščiće i Deževa i na nizvodnom toku Raške na naselje Postenje.

Prema planu, zadržava se sadašnja koncepcija rešenja sistema kolektora za otpadne vode, uz rekonstrukciju sistema.

Razmatrane su tri lokacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prihvaćena je ona na levoj obali reke Raške, (između reke i lokalnog puta, odnosno planirane železničke pruge), u koju će se upuštati prečišćena voda, oko šest kilometara nizvodno od sadašnjeg izliva kolektora kanalizacije u reku Rašku (KO Požežina).

U planu se napominje da se očekuje da će ukupno stanovništvo za projektno područje sledeće godine brojati 118.250 ljudi, a 2031. godine 159.750.

- PPOV je predviđen da svojim kapacitetima odgovori na potrebe Grada Novog Pazara i naselja koja pripadaju njegovoj gravitacionoj sferi sa mogućnosti da se u budućnosti i drugi korisnici povežu na navedeni sistem - piše u dokumentaciji.

Dodaje se da će izgrađena kanalizaciona mreža za čitavo urbano područje i povezanost svih stanovnika dovesti do mnogo udobnijeg života, naročito u naseljima koja uopšte i nemaju izgrađenu mrežu. Čistija okolina će uticati na ljude i njihov način života. Predloženo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda će imati još veći pozitivan uticaj na životnu sredinu, naročito na reku Rašku.


Radni prostor PPOV smešten je na platou namenjenom za izgradnju objekata u tehnološkom procesu prerade otpadnih voda, objekata uprave, kao i za internu saobraćajnicu sa parkinzima za vozila i okolnog zelenila. Prostor oko platoa namenjen je za nasip i zeleni pojas visokog rastinja. Ukupna površina iznosi 35.126 m2, a samo postrojenje se prdviđa na 26.480 m2.

Od zvaničnika Novog Pazara nismo uspeli da saznamo detalje, ali je član Gradskog veća Esad Fazlić u maju ove godine izjavio, a preneo je Mondo, da lokalna samouprava veruje da će problem zagađivanja reka rešiti za pet do šest godina izgradnjom postrojenja:

- Urađen je plan detaljne regulacije, fabrika će biti u Požežini, a krenuli smo i u izradu projektne dokumentacije. Kolektorska mreža biće duga 40 kilometara, obuhvatiće sva naselja, a projekat je vredan između 25 mil EUR i 28 mil EUR. To je novac koja mi ne možemo da obezbedimo, pa očekujemo pomoć Vlade Srbije, a nadamo se i pomoći iz Evropske unije.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.