Izvor: Tanjug | Utorak, 19.11.2019.| 13:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pušteno u rad pet predajnika za digitalno emitovanje radio programa

Ilustracija (Foto: DmitriMaruta/shutterstock.com)
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pustio je danas u rad pet predajnika za digitalno emitovanje radio programa.

Predajnici su pušteni na emisionim stanicama Subotica, Crveni Čot, Ovčar, Tupižnica i Jastrebac daljinskim putem iz Kontrolno-operativnog centra JP Emisiona tehnika i veze na Košutnjaku.

Pored predajnika na Avali, koji je pušten u rad prošle godine, Ljajić je rekao da će sa dodatnih pet biti pokriveno 79% stanovništva Srbije digitalnim radijskim signalom.

Dodao je da će naredne godine biti puštena još tri predajnika čime će se pokriti kompletan autoput na Koridoru 10.

- Na ovaj način Srbija prati savremene trendove u telekomunikacijama i pridružila se većini zemalja u Evropi koje su pokrenule ovaj servis - rekao je Ljajić.

Srbija se, prema njegovim rečima, nalazi na devetom mestu u Evropi prema ostvarenom procentu pokrivanja stanovništva digitalnim radijskim signalom, prema podacima međunarodne organizacije koja prati razvoj digitalnog radija u svetu - WorldDAB.

Ljajić je objasnio da digitalno emitovanje radio programa omogućava emitovanje mnogo većeg broja radio stanica i novih programa, koji trenutno ne mogu da se emituju u analognoj tehnologiji.

Na ovaj način je, kako je dodao, omogućeno i emitovanje tematskih sadržaja i radio programa koji prate samo određeni događaj, kao što je na primer Exit, Sabor u Guči, Gitarijada u Zaječaru.

- Moguće je, takođe, tokom letnje sezone, kada mnogo stranih turista putuje našim auoputevima, preuzeti i puštati radio programe iz zemalja iz kojih ima najviše tranzitnih putnika čime bi korišćenje naše putne infrastrukture bilo još privlačnije - istakao je Ljajić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.