Izvor: eKapija | Utorak, 19.11.2019.| 13:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi koncept online trgovine - eBerza omogućava popuste, pristup globalnom tržištu i veću prodaju

Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)
U vreme kada svi govore o novim stranim investicijama u Srbiju, mi imamo obrnutu filozofiju - uvesti srpske firme na globalno tržište, kažu za eKapiju idejni tvorci novog koncepta online trgovine – aplikacije eBerza.rs, koja je počela da radi 30. oktobra.

- Želimo da pokažemo da možemo bez stranih investicija. Mala i srednja preduzeća mogu ponovo da pokrenu srpsku privredu, razviiju se i stvore nova radna mesta. Za to su, naravno, potrebna novčana sredstva, a mi imamo ideju kako do njih doći pametnom trgovinom - ističe advokat Ljubiša Živadinović čija je advokatska kancelarija, osim privrednog društva za poslovne usluge i konsalting Afeja, pokretač projekta eBerze.

Prema njegovim rečima, eBerza je novi koncept online trgovine, odnosno, prema modernoj terminologiji elektronske trgovine, marketplace - portal preko kojeg se prodaju najraznovrsnija dobra.

- Ono po čemu se eBerza razlikuje od drugih online prodavnica, jeste poseban poslovni odnos između prodavca i kupaca. eBerza nije trgovina 1 na 1. Prodavac putem eBerze oglašava veliku količinu robe koju ima za prodaju ili zalihe i nudi količinski popust "od-do" po jedinici količine. Za svaku količinu robe postoji cena i što se više robe kupi, cena je niža. Kupci biraju između ponuđenih cena po kojoj će otkupiti robu ili usluge i koliko će dobara kupiti po toj ceni. Kada više kupaca izabere željenu cenu i količinu, tada uzajamno sa prodavcem kreiraju popuste - govori Živadinović i dodaje da za vreme ovog procesa kupac nije u obavezi da odmah isplati prodavca.

Govoreći o prednostima kupovine putem eBerze, naš sagovornik ističe da je to upravo činjenica da kupac na neki način rezerviše svoju kupovinu sa popustom, jer nije u obavezi da odmah isplati prodavca i to mu omogućava da svaku kupovinu mudro isplanira.

- Pojedinac bira koliko god mu artikala treba po željenoj od ponuđenih cena, ali tu cenu ostvaruje sa drugim kupcima iste robe. Po isteku ponude i ostvarenim popustom, svako plaća svoj kupljeni deo, a prodavac, zatim, svakom ponaosob isporučuje kupljenu količinu. Prodavac, sa druge strane, ima mogućnost da proda celokupan asortiman/zalihe robe/usluga u kratkom roku. eBerza je prodavčeva virtualna prodavnica u kojoj mu zapravo kupci organizuju prodaju. Prodavcima se tako isplati da daju robu ili usluge po nižim cenama koje odgovaraju kupcima, a zadrže isti kvalitet - objašnjava Živadinović.

On navodi i jedan primer kupovine:

- Recimo da imamo prodavca/proizvođača koji prodaje 1.000 čaša. Cena po komadu je 100 dinara, ali ako bi se prodalo 400 komada jedna čaša bi koštala 80 dinara, ako bi se prodalo 600 komada jedna čaša bi koštala 70 dinara, a svih 1.000 bi oborilo cenu na primer ponuđenih 50 dinara po komadu. Prodavac na eBerzi nudi ove čaše određeno vreme i kupci se prijavljuju, naručuju željenu količinu i biraju cenu koja im odgovara po čaši, npr. pomenutih 50 dinara. I pojedinci kojima su potrebne po 4 čaše za domaćinstvo i kafić kome je potrebno 100 i veletrgovac kome treba 500 mogu se prijaviti, otkupiti sve čaše i platiti najnižu dostignutu/ponuđenu cenu. Oni se međusobno ne poznaju i ne dogovaraju, ali se "sretnu" na eBerzi i zajednički otkupe svoj deo robe pod svojim uslovima kupovine. Tu su i dodatni mehanizmi koji potpomažu udruživanje kupaca, kao što je automatsko slanje preporuke prijatelju, deljenje na društvenim mrežama i sl.

Kada je reč o zaštiti učesnika u trgovini na eBerzi, korisnike, po rečima Živadinovića, pre svega štiti Zakon o elektronskoj trgovini.

- Takođe, da bi se izgradilo poverenje u elektronsku trgovinu korisnici moraju biti sigurni u identitet ugovornih strana, solvetnost kako kupca tako i prodavca, da će ugovor zaključen na daljinu biti realizovan, pouzdanost novčanih transakcija i drugo. Ispunjenjem svih ovih uslova korisnici portala su zaštićeni u najvećoj mogućoj meri - ističe on.

Na pitanje otkud ideja za pokretanje eBerze, Živadinović kaže da se ona rodila slučajno.

Svojevremeno, firma Afeja je prema studiji izvodljivosti Univerziteta u Klivlendu iz SAD, a u svrhu razvoja zdravstvenog turizma u Srbiji, osnovala portal Turistički klub Srbije, namenjen svima koji žele da budu dobro obavešteni o turističkoj ponudi Srbije. Vremenom, korisnici ovog portala su ukazali na potrebu za formiranjem jednog mesta gde bi udruženi kao kupci mogli da dođu do nižih cena kroz "količinski popust". Tako se rodila eBerza.

Živadinović navodi da je u toku izbor markentiške agencije za promociju eBerze, ali da već sada imaju desetak upita za korišćenje usluga portala.

B. PetrovićUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.